Voor iedereen

Onze combinatiecursus (= een combinatie van levensreddende handelingen én het omgaan met een aantal situaties die een specifieke aanpak vragen)  is voor alle leeftijden (vanaf 16 jaar of 16 worden in de loop van het cursusjaar) en  speelt in op de vraag naar een brede, praktische en haalbare opleiding voor iedereen.

De combinatiecursus (24 u + praktische proef), is de meest volledige, gratis opleiding in eerste hulptechnieken voor iedereen vanaf 16 jaar of wie 16 jaar wordt in de loop van 2020! Wie de praktische proef behoorlijk aflegt, ontvangt een brevet!

2020
Voorjaar: 4 opeenvolgende zondagen vanaf 8 maart 2020 telkens van 09 - 16:15 u
We bieden 's middags een broodmaaltijd aan: soep, rauwkost, brood en beleg (ook vegetarisch) aan een schappelijke prijs voor wie dit wenst.

Je kan online inschrijven via deze link, tik 408114 in bij trefwoord. Inschrijven kan ook via de verantwoordelijke.
Er zijn slechts 15 plaatsen, 2 tot 3 weken voor aanvang van de cursus word je via mail gecontacteerd, wie deze mail niet beantwoordt binnen de 5 dagen verliest zijn reservatie voor iemand van de wachtlijst.

Najaar: 9 woensdagavonden (behalve tijdens de schoolvakanties) vanaf 23 september 2020 telkens van 19 - 22:15 u
(niet op 4 en 11 november)

Planning 2021
Voorjaar: 4 opeenvolgende zondagen in het voorjaar telkens van 9 - 16 u
Najaar: 9 woensdagavonden na elkaar niet tijdens de Herfstvakantie, vanaf eind september telkens van 19 - 22:15 u

De lessen zijn gratis.

Je leert kleine en grote wonden verzorgen, bloedingen stelpen, omgaan met verslikking, breuken, verstuikingen en ontwrichtingen. Ook vergiftigingen en hoofd- en wervelletsels komen aan bod, en de aanpak van een hartaanval of een beroerte. Letsels aan de ledematen worden niet vergeten. Bovendien leer je reanimeren en een AED gebruiken. En het belangrijkste van allemaal, je leert hoe je zo’n eerstehulpsituatie nu eigenlijk aanpakt, of het nu om een groot of een klein ongeval gaat.
Je komt meer te weten over flauwte, hersenschudding, insecten- en tekenbeet, ademhalingsmoeilijkheden, onderkoeling, zonneslag en hitteslag, epilepsie, koortsstuipen, diabetes en vooral je leert hoe je hiermee moet omgaan. We vergeten andere kleine en grote kwaaltjes en pijntjes niet: blauwe plek, bloedneus, een vreemd voorwerp in oog, oor of neus?...
Bliksem en elektriciteit, verstuikingen, peesletsel,...staan ook op het programma.

Alle technieken worden maximaal ingeoefend en waar het kan gebruiken we simulanten die een ongeval 'levensecht' naspelen met levensechte verwondingen (bijna perfekt gegrimeerde letsels).

Op het einde van de cursus mag je een praktische proef afleggen en zo het brevet behalen.

Encyclopedie

Rode Kruis-Vlaanderen heeft de eerstehulpencyclopedie Help!, het basiswerk voor eerste hulp, volledig vernieuwd. Dit boek is ondertussen aan de 3de venieuwde druk!
Dit boek, met foto's en schema's, van bijna  900 bladzijden kan ook gebruikt worden als achtergrondliteratuur.
Het is tevens hét naslagwerk voor eerstehulpverlening, uniek in het Nederlandse taalgebied. 
De inhouden van onze cursussen zijn erop gebaseerd.
Cursisten kunnen dit bij ons bestellen aan de uitzonderlijke prijs van € 24,90 (winkelprijs vanaf € 39)

You Tube-kanaal

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een You Tube kanaal waar je de meest recente filmpjes vindt met alle geoefende technieken zodat je deze thuis kunt opfrissen.

Info: Paula De Roover, GSM +32474675687 e-mail: vorming@zuiderdisrict.rodekruis.be