Teken zijn al actief!

Het was nog frisjes eind april en in mei. Toch haalden we de eerste teek van het seizoen uit onze hond zijn pels. Bij elke wandeling langs bomen of struiken is er een kans dat een teek zich laat vallen op huisdier, kind of volwassene.

Wie langere wandelingen in bosrijk gebied doet en onvoldoende beschermd is: lange mouwen, gesloten schoenen, lange broek en eventueel een degelijk afweerproduct tegen teken (vraag jouw apotheker om advies), kan wel eens bezoek krijgen van één of meer van deze beestjes.

Iedereen weet ondertussen dat teken drager kunnen zijn van heel wat voor mens en dier gevaarlijke parasieten die de ziekte van Lyme, Früh Sommer Meningito Encephalitis (FSME), Anaplasmose en Ehrlichiosis kunnen veroorzaken.
Het meest voorkomende risico in ons land is de aanwezigheid van Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Wie naar het oosten (Veluwe in Nederland, Duitsland, Oost-Europa, Balkan,...) trekt om te wandelen houdt best rekening met FSME, een ernstige hersen- en hersenvliesontsteking waarvoor gelukkig een vaccin bestaat (informeer bij jouw arts).
Ga je verder op reis, informeer je bij het Tropisch Instituut.

Wat doe je?

Begin alvast met een foto te maken, dan verwijder je correct de teek en je zorgt voor een degelijke opvolging. Ook dit komt aan bod bij steken en beten, een onderwerp in onze gratis cursus Eerste Hulp die in september start.

Graag ook de beet registreren bij TekenNet, je kan zelfs de teek opsturen voor analyse naar Sciensano. Lees hier meer.

Nu al meer weten? Gebruik de onze Eerste Hulp app:

  • Ga naar de app store op jouw telefoon
  • Zoek naar 'Eerste hulp - Rode Kruis'
  • Selecteer en installeer de app met dit icoontje

Foto: Rode Kruis - Zuiderdistrict - U.Adriaenssens