Project Hartveilig

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED (automatische externe defibrillatoren), dan heeft het slachtoffer 60 à 70% overlevingskans. 

Ons project Hartveilig wil de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten. Dit doen we door:

  • zoveel mogelijk steden, gemeenten, bedrijven en organisaties aanmoedigen om AEDs te plaatsen;
  • zoveel mogelijk mensen te informeren en op te leiden in reanimatie en het gebruik van een AED.

Hartveilige steden en gemeenten

Naast Poperinge behoren ook de gemeenten Vleteren, Lo-Reninge en een gedeelte van Heuvelland (Westouter, Loker, De Klijte) tot het werkgebied van Rode Kruis Poperinge. Drie van deze steden en gemeenten engageren zich om op regelmatige basis themalessen reanimeren en defibrilleren aan de bevolking, organisaties, sportclubs en het personeel van de gemeente aan te bieden. 

 

  • Poperinge 

In Poperinge zijn in totaal 9 openbare AED's terug te vinden. Jaarlijks worden ook regelmatig opleidingen georganiseerd. Info hierover kan opgevraagd worden via aed@poperinge.be of telefonisch bij de Dienst Integrale Veiligheid (057 34 66 95). 

 

  • Lo-Reninge

In 2017 kreeg Lo - Reninge de titel 'Hartveilige Gemeente'. In totaal worden er door de gemeente 4 openbare AED's ter beschikking gesteld. Daarnaast worden er ook regelmatig opleiding georganiseerd. Voor meer info kan je terecht bij op het mailadres koen.van.colen@lo-reninge.be

 

  • Vleteren 

De gemeente Vleteren mocht in 2018 de titel 'Hartveilige Gemeente' ontvangen voor hun drie openbare AED-toestellen. Ook hier worden regelmatig opleidingen reanimeren en defibrileren  voorzien. Meer info bij de gemeente. 

Locatie AED's 

Binnen het werkgebeid van Rode Kruis - Poperinge zijn in totaal 16 openbare AED's terug te vinden. De AED's zijn terug te vinden op onderstaande kaart. Wil je een AED toevoegen? Stuur dan een mailtje naar webmaster@poperinge.rodekruis.be.

MEER INFO OVER HARTVEILIG