Vorming

Weet jij wat je moet doen bij een verstuiking of een breuk? Welke hulp kan je bieden bij een epilepsieaanval, een beroerte, een hersenschudding of een zonneslag? En wat bij electrocutie, vergiftiging of verdrinking? Kan jij beademen, reanimeren, een bloeding stelpen, verstikking voorkomen en een slachtoffer evacueren?

Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt. Weet je dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen? Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen. Via onze opleidingen leren we je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je wat je moet doen als er iets gebeurt.

Dé referentie in eerste hulp

Mensen zelfredzaam maken is onze missie. Onze lesgevers zijn goed opgeleid en beschikken over uitstekend didactisch lesmateriaal. We maken de oefeningen zo realistisch mogelijk en praktijkbeleving staat centraal. Al onze eerstehulprichtlijnen en -publicaties zijn wetenschappelijk onderbouwd. We volgen actief de internationale richtlijnen en vullen ze aan met onze jarenlange expertise, ervaring en onderzoek. Deze ‘evidence-based’ aanpak garandeert dat we altijd de beste adviezen geven.

Eerste hulp (basiscursus)

Je kleinkind schaaft zijn elleboog, je zus verzwikt haar voet tijdens een wandeling, je grootvader grijpt 
naar zijn borstkas wanneer hij de trap afkomt... situaties waar eerste hulp goed van pas komt.
Wilde je al lang weten hoe je het doet? Het kan nu in slechts 12 uur!

Je leert kleine en grote wonden verzorgen, bloedingen stelpen, omgaan met verslikking, breuken, verstuikingen en ontwrichtingen. Ook vergiftigingen en hoofd- en wervelletsels komen aan bod en de aanpak van een hartaanval of een beroerte. Bovendien leer je reanimeren. En het belangrijkste van allemaal, je leert hoe je zo’n eerstehulpsituatie nu eigenlijk aanpakt, of het nu om een groot of een klein ongeval gaat.

Op het einde van de cursus kan je een examen afleggen en een brevet Eerste Hulp behalen.

Helper (vervolgcursus)

Ben ja na de cursus Eerste Hulp op je honger blijven zitten? Wil je je vaardigheden verder verfijnen? Volg dan de cursus Helper, die eveneens 12 uur duurt. Je komt er meer te weten over flauwte, hersenschudding, insectensteken en tekenbeten, kortademigheid, hyperventilatie, onderkoeling, zonneslag en hitteslag, epilepsie, koortsstuipen, diabetes en amputatie.

Op het einde van de cursus kan je een examen afleggen en een brevet Helper behalen.

Beide cursussen worden in Poperinge georganiseerd!

Deze cursus is voor mensen die op de dag van het examen 16 jaar of ouder zijn. Voorkennis is niet nodig.
Kostprijs: gratis
De cursus bestaat uit acht lessen en twee evaluaties. Aanwezig zijn op de lessen is niet verplicht maar wel sterk aangeraden. De evaluatiemomenten zijn verplicht.

Met het diploma 'Helper' kan je starten in de Hulpdienst van het Rode Kruis.

Na het invullen zal je gecontacteerd worden met meer informatie. Inschrijven is dan vrijblijvend.

Deze cursus gaat door op volgende momenten:
- vrijdag 19/01/24 
- vrijdag 26/01/24
- vrijdag 02/02/24
- vrijdag 09/02/24
- vrijdag 23/02/24
- zondag 25/02/24 evaluatie 1
- vrijdag 01/03/24
- vrijdag 08/03/24
- vrijdag 15/03/03
- zondag 17/03/24 evaluatie 2
De lessen op vrijdag starten om 19u15 en duren tot 22u30, inclusief een pauze.
De evaluaties op zondag gaan door tussen 8u00 en 12u00. Je moet niet de hele tijd aanwezig zijn.

We geven je in deze opleiding een grote basis waarmee je in huis, tuin en werk omstandigheden je vrienden, familie en collega's kan helpen met grote en kleine Eerste Hulp.

Ik wil meer informatie   Ik wil me inschrijven

Je kan ook vrijblijven mailen naar vorming@poperinge.rodekruis.be