Peter - Jan Grimmelprez (21)

Hoe ben jij bij het Rode Kruis van Poperinge terechtgekomen?

Mijn interesse voor de hulpverlening is er al van kinds af. Mijn papa was ambulancier in Poperinge en mijn opa was brandweerman, ik had de microbe dus al heel vroeg te pakken! Als kind ging ik dan ook meerdere malen mee naar de brandweerkazerne, de ziekenwagen gaan kuisen in het ziekenhuis,… . Toen ik in het 3e leerjaar zat volgde ik mijn eerste cursusje bij het Jeugd Rode Kruis in Poperinge, gevolgd door mijn Helpertje  in het 5e leerjaar en Junior Helper in het 1e middelbaar, om dan uiteindelijk mijn cursus EHBO te volgen op mijn 16e om zo te kunnen aansluiten bij het Rode Kruis.

Waarom heb je gekozen voor het ziekenvervoer en de hulpdienst?

Ik heb voor deze 2 disciplines gekozen, omdat ik zeer graag met mensen bezig ben en mensen help. Het zijn ook 2 disciplines van het Rode Kruis waarbij je je EHBO-kennis in de praktijk kunt omzetten. In mijn leven buiten het Rode Kruis is dit ook al meerdere malen van pas gekomen. Door je kennis en ervaring durf je veel sneller de stap te zetten om op een bepaalde noodsituatie af te stappen en de eerste zorgen toe te dienen in afwachting van verdere hulp. Daarnaast vind ik ook het onverwachte een uitdaging. Als je begint aan een dienst weet je nooit wat er zal gebeuren. Er zijn nooit 2 diensten hetzelfde: andere situaties, omstandigheden,… .

Wat houden ze precies in?

De hulpdienst is waarschijnlijk één van de gekendste onderdelen van het Rode Kruis. Dit is de aanwezigheid van onze vrijwilligers op voetbaltoernooien, wielerwedstrijden, muziekoptredens zoals Marktrock Poperinge, schoolfeesten, loopkoersen,… . Rode Kruis -Poperinge doet jaarlijks een 70-tal diensten, verspreid over ons werkgebied. We weten dus zeker wat gedaan! Daarnaast gaan we ook soms andere afdelingen uit West-Vlaanderen gaan assisteren bij grote evenementen.

 Het ziekenvervoer is waarschijnlijk minder bekend bij de meesten. Deze discipline houdt eigenlijk in dat wij met ziekenwagens mensen brengen van of naar het ziekenhuis of mensen overbrengen naar een ander ziekenhuis voor verdere verzorging. Ook mensen vanop evenementen overbrengen naar het ziekenhuis valt onder het Ziekenvervoer. Mensen die een Rode Kruis-ziekenwagen nodig hebben kunnen ons altijd bereiken via het nummer 105. 

Wat motiveert je?

Mijn motivatie ligt vooral bij het feit dat je heel wat mensen kan helpen en dat je hieruit heel wat voldoening haalt. Daarnaast zijn mensen je ook altijd heel dankbaar voor je hulp. Niet enkel de hulpverlening op zich is een motivatie, ook de groep die we hebben bij Rode Kruis Poperinge. We zitten met een hele toffe bende. We zijn niet enkel collega’s, maar ook vrienden. We kunnen altijd op elkaar terugvallen als je iets niet weet of als je blijft piekeren over bepaalde situaties. Ten slotte ook de variatie: je komt op heel wat uiteenlopende plaatsen, verschillende situaties,… .

Wat is het bijzonderste dat je al hebt meegemaakt?

Ik heb al heel wat bijzondere momenten in mijn Rode Kruis-carrière meegemaakt: verschillende grote diensten bijvoorbeeld wedstrijden van Club Brugge. Daarnaast ook een eerste ernstige tussenkomst waarbij ik bijna alle kennis en vaardigheden als hulpverlener moest gebruiken.  Achteraf kan je zeggen dat je die persoon op een goede manier hebt kunnen helpen en een verschil hebt kunnen maken. Dit zijn situaties die je altijd bijblijven. Zo ook tijdens een ambulancerit van UZ Gent naar Veurne, waarbij de toestand van onze patiënt plots snel achteruit ging. Door hierop snel en gepast te reageren verbeterde haar toestand geleidelijk aan, waardoor ze in een goede toestand in Veurne werd afgezet. De familie bedankte ons hiervoor achteraf en dit doet ons als hulpverlener altijd veel plezier.

Als afsluitertje: Hoe zou jij mensen warm maken om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis?

Vrijwilliger worden bij het Rode Kruis kan ik alleen maar aanbevelen: het is een heel tof engagement, veel variatie, je leert heel wat mensen kennen en je bent in heel wat situaties heel belangrijk (noodsituaties, rampen, evenementen,…).

Daarnaast ook het sociale aspect: de vele babbels en toffe momenten in de ambulance, op dienst, op oefeningen/bijscholingen,… . Het gaat niet over gewoon collega’s zijn, je moet goed kunnen samenwerken en elkaar kunnen vertrouwen. In Poperinge zitten we met een hele toffe bende. De laatste jaren mochten we al heel wat nieuwe collega’s verwelkomen, maar nieuwe collega’s zijn altijd welkom! Als je onze nieuwe collega wilt worden kun je alle nodige info terugvinden op onze site, onze fb-pagina of bij onze vrijwilligers. Hopelijk tot snel!

Help jij ons helpen? 

Word vrijwilliger, net als Peter-Jan en help ons zo helpen! Jouw talenten en enthousiasme kunnen we absoluut gebruiken. Je vindt vast iets wat je graag doet. Voorkennis of een specifiek diploma is niet nodig, wij geven je een goede opleiding en ondersteuning.

Word vrijwilliger