Peter Coene (47)

Hoe ben jij bij het Rode Kruis van Poperinge terecht gekomen? 

In 1986 had één van mijn buren, en tevens een goeie vriend, in de krant gezien dat er een cursus eerste hulp was bij Rode Kruis - Poperinge. Wij zijn daar samen naar toe geweest om de cursus te volgen. Mijn buur en ik kozen ervoor om na het volgen van de cursus bij het Rode Kruis aan te sluiten. Mijn vriend is er 6 à 7 jaar bij geweest, denk ik. En ik ben er blijven plakken, zodat ik er na 30 jaar nog altijd bij ben!

Waarom heb je gekozen voor de discipline 'Bloedgeven' binnen het Rode Kruis?

Begin de jaren ’90 hadden ze een verantwoordelijke nodig voor de bloedinzameling in Proven. Gezien ik in Proven woon, hebben ze mij gevraagd om deze verantwoordelijkheid op te nemen. Ik heb dat toen aangenomen, en doe het nog steeds. 

Wat houdt dit precies in?

Wij, als vrijwilligers van het bloedgeven, staan in voor de omkadering van de bloedgevers. Wij ontvangen de mensen, bieden hen een drankje aan, zorgen dat de zaal open is, dat ze terug in orde is na afloop, we leggen de zaal vast, enzoverder. Wij zitten nu in het O.C. De Croone, waar er geen drank voorzien is. Dat betekent dus dat wij op voorhand drank fris houden in frigo’s en er voor zorgen dat al het materiaal ter plaatse is om het de mensen zo comfortabel mogelijk te maken. Daarnaast gaan wij jaarlijks ook een 2-tal keren naar Brugge voor een bijscholing.

Wat motiveert jou?

Dat je heel wat mensen kan helpen en hun motiveren om bloed te geven, want het Rode Kruis heeft veel bloed nodig. Als de mensen tevreden naar huis gaan, komen ze sneller terug om nogmaals bloed te geven.  

Wat is het bijzonderste dat je al hebt meegemaakt? 

In die 30 jaar heb ik al heel wat bijzondere dingen meegemaakt binnen de verschillende takken van het Rode Kruis waarin ik ook actief ben. Bij de bloedgiften is dit nu niet echt spectaculair. Soms zijn er mensen die flauw vallen na het geven van bloed. Bij de hulpdienst zijn dit vaker al spectaculairdere dingen. 

Als afsluitertje: Hoe zou jij mensen warm maken om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis?

Het is interessant als je iets kent van eerste hulp, niet alleen voor jezelf, maar ook als er iets gebeurt met uw familie, vrienden of collega’s. Als vrijwilliger weet je hoe je de eerste dringende zorgen kan toedienen. Ik kan het iedereen aanraden om alvast de cursus te volgen!

Help jij ons helpen?

Word vrijwilliger, net als Peter en help ons zo helpen! Jouw talenten en enthousiasme kunnen we absoluut gebruiken. Je vindt vast iets wat je graag doet. Voorkennis of een specifiek diploma is niet nodig, wij geven je een goede opleiding en ondersteuning.

Meer info