Jurgen Vuylsteker (32)

Het motiveert me om te streven naar perfectie. Mijn mening is dat iedere persoon kennis zou moeten hebben van eerste hulp, op z’n minst de basiskennis.

Hoe ben jij bij Rode Kruis Poperinge terechtgekomen?

Als kind had ik het voorrecht om te mogen genieten van een cursus Helpertje bij Jeugd Rode Kruis Poperinge. Daarna heb ik tijdens mijn vorige job de opleiding nijverheidshelper gevolgd om verantwoordelijkheden op mij te nemen binnen de firma en zo kreeg ik de eerstehulpmicrobe te pakken. Na deze basiscursus ben ik dan ook binnengestapt in Rode Kruis Poperinge om zo het team van ziekenvervoer en hulpdienst te vervoegen.

Waarom heb je gekozen voor het Jeugd Rode Kruis/ lesgever binnen het JRK?

Na wat ervaring op te doen in eerste hulp en enkele cursussen te hebben gevolgd, vond ik het een meerwaarde om zo veel mogelijk kennis van eerste hulp door te geven. In het jeugdwerk heb ik heel wat ervaringen mogen opdoen als jeugdleider bij KSA Poperinge en als hoofdanimator op het speelplein 'De Piepauw'. Het is ook leuk om op een ludieke, leerrijke en speelse manier kennis van eerste hulp te kunnen doorgeven aan kinderen. We hadden de mogelijkheid om de cursus te volgen tot lesgever eerste hulp 'jeugdmonitor' en zijn vervolgens met enkele vrijwilligers op de kar gesprongen. Dit om een zo groot mogelijk aantal kinderen de kneepjes van eerste hulp mee te geven en daarnaast ook de jeugdbeweging 'JRK' (Jeugd Rode Kruis) wat aan te sterken en te laten uitgroeien tot een sterke jeugdbeweging die het op de dag van vandaag nog steeds is.

Wat houdt dit precies in?

Lesgeven binnen JRK is op een leuke manier kinderen tussen 6 en 16 jaar alle kneepjes van de eerste hulp aan te leren, aangepast aan hun leeftijd. Dit kan variëren tussen initiaties (tussen 6 en 16 jaar, opgedeeld in leeftijden natuurlijk), maar ook cursussen zoals helpertje (10-12j) of junior helper (12-14j) waar de kinderen dan een brevet voor krijgen. Deze initiaties en cursussen worden gratis aangeboden door Rode Kruis Poperinge en gaan jaarlijks door in onze lokalen. We kunnen deze initiaties ook op verplaatsing geven voor verenigingen, groepen, jeugdleiders, … wat ook vaak van toepassing is. Daarnaast mogen we ook de opleiding 'Hartveilig' geven aan iedereen.

Wat motiveert jou?

Het motiveert me om te streven naar perfectie. Mijn mening is dat iedere persoon kennis zou moeten hebben van eerste hulp, op z’n minst de basiskennis.

Met het project Hartveilig willen we zoveel mogelijk mensen leren reanimeren en defibrilleren met een automatische externe defibrillator (AED). Zo vergroten we de overlevingskansen bij een hartstilstand. Opleidingen zoals Hartveilig zijn van levensbelang. Meer en meer hoor je in het nieuws en in mijn werkveld dat levens worden gered door personen die levensreddende handelingen kunnen uitvoeren vóór de aankomst van professionele hulp. Het motiveert me dan ook enorm wanneer je bijvoorbeeld op het examen van Helpertje ziet hoe goed kinderen van 10 jaar een reanimatie kunnen uitvoeren in afwachting van de hulpdiensten, hoe goed ze de 112 kunnen verwittigen, hoe goed ze kunnen helpen volgens de stappen van de eerste hulp, … wat enorm belangrijk is voor het slachtoffer!

Het is dan natuurlijk leuk om te horen en te zien na de lessen/ initiaties/ cursussen dat de mensen iets hebben bijgeleerd en dat de drempel om 'te helpen' heel wat kleiner is geworden.

Wat is het bijzonderste dat je al hebt meegemaakt?

Op de werkvloer heb ik natuurlijk al heel wat vreselijke situaties zien passeren, maar gelukkig ook heel wat leuke situaties met goeie afloop. Tijdens mijn lesjes probeer ik dan ook praktijkvoorbeelden mee te geven, waardoor het belang van eerste hulp nog meer verduidelijkt wordt.

Het leukste wat ik ervaar, zijn de leuke voorbeelden en situaties die kinderen naar voor brengen tijdens de lessen. De fantasieën slaan soms helemaal op hol, waardoor er toch heel wat leuke zaken naar boven komen. Het is telkens een uitdaging om mee te gaan in deze fantasie van de kinderen en er een gepast gevolg aan te geven die met eerste hulp te maken heeft, dat op zijn beurt een oplossing kan bieden. Meestal begint het fantasierijke voorbeeld van de kinderen met de zin: “Khebstekeer … “ 😊

Als afsluitertje: Hoe zou jij mensen warm maken om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis?

Rode Kruis vrijwilliger zijn 'helpt helpen'! Niet alleen om uzelf wat zekerheid te bieden indien er iets gebeurt met uw familie, vrienden of collega’s, maar ook uw medemens vertrouwen kunnen geven dat je kan helpen. Ik wil iedereen aanraden om eens de site van Rode Kruis Vlaanderen te bezoeken om de essentie van 'het helpen' te ontdekken. Helpen kun je op zoveel manieren en deze manieren worden uitgelegd, aangepast aan ieder zijn kwaliteiten. Uw hulp is broodnodig … De medemens heeft u nodig!

Help jij ons helpen?

Word vrijwilliger, net als Jurgen en help ons zo helpen! Jouw talenten en enthousiasme kunnen we absoluut gebruiken. Je vindt vast iets wat je graag doet. Voorkennis of een specifiek diploma is niet nodig, wij geven je een goede opleiding en ondersteuning.

MEER INFO...