Eric Velter al tien jaar simulant bij Rode Kruis Poperinge

Het zal je maar overkomen: 50 keer van de trap vallen, iedere week opnieuw geëlektrocuteerd worden, vijf minuten later zo zat als een kanon verschijnen of een hypoglycemie simuleren.... Dat is nog maar een begin van het assortiment simulaties die Eric Velter (58) uit zijn mouw kan toveren. Wie de laatste 10 jaar een cursus EHBO volgde bij Rode Kruis Poperinge herinnert zich zeker nog de binnenstormende Eric, schreeuwend “Help me, da bloed ier ferme”

Internationale kennismaking

Eric’s eerste kennismaking met de Rode Kruis organisatie was als UNO Blauwhelm in ex-Joegoslavië.  Dit gebeurde naar aanleiding van een familiereünie tussen Kroatische families vanuit bezet Kroatië en vrij Kroatië. Deze reünie werd georganiseerd door het Australische Rode Kruis. Later kwam hij in contact met het Rode Kruis Vlaanderen tijdens de KFOR in Kosovo. Na de oorlog moesten er veel dorpen heropgebouwd worden. De militairen uit Ieper transporteerden toen humanitaire hulp: tonnen baksteen, cement, dakpannen,… Vanuit Macedonië trokken ze naar de getroffen dorpen in Kosovo. De verantwoordelijke van het Rode Kruis Vlaanderen was toen een ex-para op rust. 20 Jaar geleden zette Eric zijn eerste stappen bij de Poperingse afdeling. 

Simulant

Na enkele keren de slachtofferrol te spelen voor de collega’s van de hulpdienst tijdens de maandelijkse oefening, kreeg Eric de microbe te pakken. Hij volgde de opleiding “simulant” die werd georganiseerd in de provinciale zetel te Brugge.  Daar werd hij een stevige basis aangeleerd. 

Simuleren van hartaanval, dronkenschap, hypoglycemie of een flauwte,  simpele schaafwonden, snijwondjes, levensecht lijkende brandwonden,  gapende scheurwonden waar het bloed uitdruipt, open beenbreuken, … alles wordt perfect nagebootst.  Na 10 jaar heeft Eric een heel arsenaal aan, vooral zelf ontworpen,  gadgets van geamputeerde vingers tot een mes dwars door de hand of in de rug. Werken met simulanten maakt de lessen veel attractiever en neemt de eentonigheid weg. De simulaties zijn de smaakmakers, de peper en het zout, die zorgen voor een enorme meerwaarde voor de opleidingen. 
 

Eerste hulp cursus 2023

Weet jij hoe je moet reageren als er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen? Wil je Eric in levende lijve aan het werk zien?

Via onze opleidingen leren we je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden.

  • Start van de basiscursus eerste hulp: vrijdag 13 januari, 4x3 uur op vrijdagavond.
  • Aansluitend vervolgcursus Helper: 4x3 uur.
  • Afspraak in het Rode Kruis lokaal, Vroonhof 6 te Poperinge telkens om 19:15.
  • Inschrijven verplicht via vorming@poperinge.rodekruis.be