Meer dan 125 jaar!

 

Oprichtingsjaar: 1898

In 1897 bracht een cursus ‘eerste hulp’ veertien gegoede burgers samen in Hotel Gambrinus in de Vlaanderenstraat. Dit "Comité Gent" verzorgde al snel de hulpverlening bij wielerwedstrijden, bij manoeuvers van de burgerwacht en bij militaire evenementen. Op 17 september 1898 werd deze vereniging officieel erkend als "Roode Kruis van België, afdeling Gent".

Meer dan een eeuw ten dienste van de bevolking

Sinds zijn oprichting komt Rode Kruis-Gent regelmatig in het nieuws. Met zijn nederlandstalige cursussen ‘eerste hulp’ in 1908 bijvoorbeeld. Of met internationale noodhulp aan Servië in 1912. Of met de coördinatie van 97(!) hospitalen en hulphospitalen tijdens de eerste wereldoorlog. Of met zijn vluchtelingenwerking tijdens de tweede wereldoorlog. Of met zijn herhaaldelijke overwinningen op het nationale eerstehulptornooi...

Afdeling met een rijke geschiedenis

 

In het boek ‘100 jaar Rode Kruis Afdeling Gent’ beschrijft rodekruisverzamelaar Marc Loockx op een boeiende manier het verhaal van een eeuw rodekruiswerking in Gent. Het boek kan verkregen worden op het secretariaat. Daar kan je eveneens terecht voor een afspraak om het archief van Rode Kruis-Gent te consulteren.

 Vragen of interesse in onze geschiedenis?

SCHRIJF IN VOOR ONZE WANDELING DOOR GENT!