Brugvrijwilliger

Wat is een brugvrijwilliger? 

In 2001 startte Rode Kruis-Gent met het project brugvrijwilligers in Gentse scholen. Bedoeling: maatschappelijk kwetsbare lagere schoolkinderen alle kansen bieden in hun schoolcarrière.  

Niet alle schoolkinderen kunnen thuis rekenen op hulp bij schoolwerk. Er zijn gezinnen waar ouders niet kunnen lezen of schrijven, de Nederlandse taal niet machtig zijn of door ziekte of andere omstandigheden weinig beschikbaar zijn.

Een Rode Kruisvrijwilliger, of brugvrijwilliger, vormt een 'brug' die de afstand tussen school en thuis verkleint. Zo maakt een brugvrijwilliger het verschil in de schoolcarrière van een kind: het verschil tussen 'uitvallen' en een normale doorstroming naar het middelbaar onderwijs.

Bekijk de infofiche

De rol van een brugvrijwilliger

Een brugvrijwilliger engageert zich om gedurende één schooljaar een lagere schoolkind te begeleiden. 

Concreet: eenmaal per week heb je een afspraak met het kind om samen het huiswerk erbij te nemen, een onderwerp van school te bekijken, een educatief spelletje te spelen...  Inclusief je verplaatsing en voorbereiding kan dit ongeveer 1 à 2 uur per week in beslag nemen.

 Je wordt hiervoor ondersteund door de leerkracht van het kind, de (professionele) brugfiguur op de school én de omkadering van Rode Kruis-Gent.

Ik heb interesse in het project brugvrijwilligers!

Wat staat ervoor in de plaats?

Als brugvrijwilliger neem je een vrijwillig engagement op en hierbij voorzien we de nodige omkadering. We ondersteunen je via vormingsmomenten en opleidingen, periodieke opvolging tijdens de begeleidingen, ontmoetingsmomenten met andere brugvrijwilligers enz. En we zorgen ook voor een administratieve ondersteuning, inclusief verzekering. 

Naast de toegevoegde waarde voor kind en gezin, de band die je opbouwt met het kind en de voldoening die je daarin vindt, doe je ook verschillende vaardigheden op: je oefent jouw communicatieve vaardigheden in de specifieke situatie, maakt kennis met een kant van de maatschappij die je misschien nog niet kent en leert hoe waardevol een vrijwillig engagement kan zijn.

Hoe word je brugvrijwilliger?

  1. Vul via de link het aanmeldingsformulier in. Dan neemt een coördinator van het project contact op met jou voor een intake-gesprek.
  2. Als na dit gesprek blijkt dat het project iets voor jou is, registreer je je als vrijwilliger en volg je een opleiding - kosteloos, naar keuze digitaal of in groep.
  3. Samen met de school selecteren we een kind dat jouw hulp kan gebruiken. De leerkracht of professionele brugfiguur organiseert jouw eerste ontmoeting met de leerling. Dan worden ook afspraken gemaakt voor een volgende keer.

Iets voor jou?

Vul via onderstaande link het aanmeldingsformulier in en wij contacteren je zo snel mogelijk.

Ook als je nog wat meer informatie wil: vul het formulier in en je mag een telefoontje verwachten om je te helpen.

Ik heb interesse in het project brugvrijwilligers!

Veel gestelde vragen

We hebben een overzichtje klaarstaan van de meest gestelde vragen over brugvrijwilliger worden, dit kan je hier lezen.