Rode Kruis-Gent viert 125 jaar

Op vrijdag 30 juni 2023 vierden de vrijwilligers de 125ste verjaardag van Rode Kruis-Gent.

De eerste voorzitters van Rode Kruis-Gent, dhr. Adrien Groverman (°1859) en dhr. Edmond De Schamphelaere (°1864) verwelkomden de aanwezigen met een evocatie van 125 jaar Rode Kruis in Gent. 

Gouverneur Van Cauter, burgemeester Van Lancker (gemeente De Pinte) en schepen Coddens (Stad Gent) brachten hulde aan de vrijwilligers en hun familie voor hun niet-aflatende inzet: van de eerste hulpposten bij 'velokoersen' en militaire gelegenheden in 1899, de 95 Gentse noodhospitalen in 1918, tot het Heizeldrama (1985), de Herald of Free Enterprise (1987) en de kettingbotsing in Nazareth (1996). 

Gentse Rode Kruisvrijwilligers kwamen in actie bij de trein- en giframp in Wetteren (2013), de aanslagen in Zaventem en Maalbeek (2016) en bij  verschillende evacuaties voor vliegtuigbommen in Ertvelde, Evergem, Rieme (2021). Tijdens de coronacrisis kon de bevolking op het Gentse Rode Kruis rekenen voor het bezorgen van beschermingsmateriaal aan kwetsbare groepen, voor de ondersteuning van zorginstellingen, voor het transport van patiënten en voor het afnemen van Covid-tests voor het onderwijs.

Deze Rode Kruisvrijwilligers hielpen recentelijk ook bij de watersnood in Wallonië, bij de brand in de spoedopname van AZ Maria Middelares en begin 2023 werden 4 Gentse Rode Kruisvrijwilligers ingezet bij de BFAST-missie te Kirikhan (Turkije)

Rode Kruisvrijwilligers zetten zich het hele jaar door in voor kwetsbare kinderen, ziekenhuisbibliotheken, vakantiekampen, bloedafnames in de regio, ziekenvervoer, informatieverstrekking over internationale crisissituaties en humanitair recht. Dit realiseren ze bovenop de wekelijkse hulpposten op evenementen, waarvan de Gentse Feesten de bekendste zijn.

Deze vrijwilligers verzekeren jaarlijks ruim 100 ehbo-opleidingen voor de bevolking, verenigingen, scholen en bedrijven. 

Dr. Laurette Steenssens, voorzitter van Rode Kruis-Vlaanderen sloot het formele gedeelte af met een vooruitblik op de toekomst van het Rode Kruis. Rode Kruis-Gent bereidt zich voor op de nieuwe uitdagingen die klimaatevoluties met zich meebrengen.