Opvang vluchtelingen in Gent

Ook Rode Kruis-Gent is getroffen door de gevolgen van het conflict in Oekraïne. We denken hierbij aan alle mensen op de vlucht, gezinnen die uiteen gerukt worden, slachtoffers van het geweld ...

Sinds de start van het conflict in Oekraïne staat Rode Kruis-Gent in nauw contact met de stad Gent en met Rode Kruis-Vlaanderen. 

In Gent zal de komende tijd veel hulp nodig zijn. Hieronder geven we je inzicht  in onze aanpak.  

Hoogste noden

Samen met de Stad Gent, Rode Kruis-Vlaanderen en de Federale Overheid bekijken we momenteel waar de nood het hoogst is en hoe we de opvang organiseren in Gent en omgeving. In de eerste plaats komt de behoefte aan opvang: bed, bad, brood. Dat is een eerste stap. 

Uitbater(s) gezocht

In het bijzonder zoeken we een organisatie die op heel korte termijn een opvanginitiatief kan uitbaten - waarbij we met onze vrijwilligers een ondersteunende rol opnemen. We streven niet alleen naar een logistieke partner met ervaring in Facility Management, maar ook dat de organisatie een menselijk gelaat heeft en bereid is om de meest kwetsbaren te helpen. Het is niet noodzakelijk dat je zelf over een opvanglocatie beschikt. Contacteer onze verantwoordelijke internationale samenwerking als je hierin wil samenwerken: mailto:internationale@gent.rodekruis.be   

Zelf helpen bij de opvang van vluchtelingen

Wil je als vrijwilliger meehelpen in zo'n opvanginitiatief? Dan kan je hier je gegevens bezorgen. 

Veelgestelde vragen

Wat doet Rode Kruis-Vlaanderen?

Rode Kruis-Vlaanderen helpt via de Internationale Federatie de nationale verenigingen met hulpgoederen en financiële ondersteuning. Ook worden in Vlaanderen een aantal opvanginitiatieven ondersteund. 

Het Oekraïense Rode Kruis werkt met 3.000 vrijwilligers. In de afgelopen dagen heeft men zowel in Oekraine als in de buurlanden duizenden bijkomende vrijwilligers gemobiliseerd. Zij beschikken over lokale kennis en taalvaardigheid. Bovendien hebben zij de nodige Rode Kruisopleiding om de mensen op een efficiënte en gecoördineerde manier bij te staan.

Meer info op de website van Rode Kruis-Vlaanderen

Waar kan ik terecht met goederen?

Onze buren van het S.M.A.K. organiseren een inzamelactie in samenwerking met Een Hart Voor Vluchtelingen. 

Meer info op de website van het SMAK of via hun contactgegevens: +32 (0)9 323 60 01 - info@smak.be

Hoe steun ik financieel ?

Steun in Oekraïne en buurlanden

Wil je dat jouw financiële hulp in Oekraïne of de buurlanden terechtkomt? Stort dan op rekening BE53 0000 0000 5353 van Rode Kruis-Vlaanderen met vermelding ‘Oekraïne’ . Ook via het consortium 1212 wordt je gift naar lokale actoren overgemaakt.

Steun in Gent

Wil je de initiatieven mogelijk maken van de Gentse Rode Kruisvrijwilligers? Dan stort je op BE07 0017 8864 7866 van Rode Kruis-Gent met vermelding 'Helpen in Gent'. Het rekeningnummer vind je ook onderaan deze pagina.  

Waar kunnen vluchtelingen terecht?

Vluchtelingen die aangekomen zijn in Gent, verwijzen we door naar het centrale nummer van GentInfo, 09 210 10 10.

Buiten de openingsuren verwijzen we door naar het stedelijk initiatief dat de nachtopvang voor daklozen overkoepelt. Meer informatie vind je hier

Hoe kan ik zelf helpen?

Momenteel registreren we je beschikbaarheid hier.

Ben je al actief als Rode Kruisvrijwilliger? Als hulpverlener, als lesgever, als brugvrijwilliger, als vrijwilliger voor de bloedcollecte, als vrijwilliger internationale samenwerking... kan je ook je steentje bijdragen. Contacteer hiervoor rechtstreeks je verantwoordelijke. Je vindt de contactgegevens hier.  

Uiteraard kan je je ook registreren als crisisvrijwilliger hier

Waar kan ik opvangplaatsen aanmelden?

Dank je wel dat je opvangplaatsen ter beschikking stelt voor vluchtelingen uit de conflictzone.

Plaatsen bij je thuis, in een leegstaande woning, een vakantieappartement... kan je doorgeven via de website van de Stad Gent

Heb je vragen, suggesties, opmerkingen of wil je met ons in contact komen? 

  • Contacteer onze verantwoordelijke Internationale Samenwerking, mevr Leen Leus via e-mail: internationale@gent.rodekruis.be
  • Met dringende vragen kan je ons ook contacteren via onze permanentie (24/24 en 7/7) op het telefoonnummer: 09 225 61 79.