Cursussen en initiaties

Naast de zin in activiteiten als jeugdbeweging, brengt JRK natuurlijk ook onze eerst hulp kennis over naar kinderen en jongeren. Ze zouden ons het Jeugd Rode Kruis niet noemen mochten we ons niet bezig houden met eerste hulp. We organiseren daarom ook twee keer per jaar een EHBO-cursus en ook enkele eerstehulpinitiaties voor verschillende leeftijden:

Cursus Helpertje

(voor kinderen tussen 10 - 12 jaar, 4de, 5de en 6de leerjaar)

De cursus Helpertje gaat jaarlijks door tijdens de Herfstvakantie. Door het volgen van deze cursus word je een echte eerstehulpexpert. Je leert én oefent hierbij de belangrijkste kneepjes van eerste hulp.

  • Hoe verzorg je een schaafwonde?
  • Wat kan ik doen als iemand flauwvalt?
  • Hoe moet ik reanimeren?
  • Je leert de 4 stappen in eerste hulp kennen … en nog veel meer!

Na deze lessen kan je deelnemen aan een praktijktest. Zo kan je laten zien dat je de kneepjes van eerste hulp echt onder de knie hebt. Wanneer je slaagt, ontvang je het brevet Helpertje. Van deze brevetuitreiking maken we een feestelijke avond!

Cursus Junior-Helper in marathonweekend met sleepover

(voor jongeren tussen 13 - 16 jaar, vanaf het 1ste middelbaar)

Ja, je leest het goed! Onze cursus Junior-Helper is een heel weekend (incl. maaltijden en overnachting) vol eerste hulp en spelmomenten. Voor deze cursus hebben we geen vast moment in het jaar, we kijken naar eventuele verlengde weekends en vakanties en beslissen jaarlijks wanneer deze zal doorgaan.

Wanneer je echt gebeten bent door eerste hulp, is de uitgebreide cursus Junior Helper echt iets voor jou! Je gaat tijdens deze cursus dieper in op EHBO:

  • Je leert allerlei wonden verzorgen. 
  • Je oefent op welke manier je hulp kan bieden bij verschillende aandoeningen.
  • Je leert en oefent reanimeren.
  • Je komt meer te weten over de verschillende hulpdiensten … en nog veel meer!

Na het deelnemen aan de cursus kan je de praktijktest afleggen. Op deze manier kan je je eerste hulp skills tonen. Wanneer je slaagt, ontvang je een brevet Junior Helper. Van deze brevetuitreiking maken we een feestelijke avond!

 

Eerstehulpinitiaties

(Hiep Hiep Help voor kinderen van 6 – 9 jaar, 1ste, 2de en 3de leerjaar)

Initiaties zijn de basisbeginselen van eerste hulp. Wat is eerste hulp? Op welke manier kleef je een pleister? De kneepjes van het vak leer je spelenderwijs in enkele uurtjes.

 

Ook organiseren wij EHBO-initiaties voor verschillende leeftijden tijdens de Grabbelpasactiviteiten van de gemeente. Alle informatie daarover vind je op de website van de gemeente Arendonk.

 

Voor extra informatie en inschrijvingen kan je steeds terecht via mail op jeugd@arendonk.rodekruis.be.  

De aankondigingen van onze verschillende cursussen en initiaties kan je ook vinden op onze facebookpagina.