Wie zijn we

We helpen dicht bij en ver weg

Rode Kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland; we zijn de grootste humanitaire organisatie ter wereld. Wereldwijd zijn we actief met meer dan 180 nationale verenigingen, 17 miljoen actieve vrijwilligers en honderdduizenden vaste medewerkers.

In België is één Rode Kruisvereniging actief: het Belgische Rode Kruis. Het Belgische Rode Kruis heeft een federale structuur. Dit betekent dat de dienstverlening en de activiteiten van de gemeenschappen autonoom zijn. Rode Kruis-Vlaanderen verzekert de Rode Kruiswerking in Vlaanderen en - samen met het Rode Kruis van de Franstalige gemeenschap - ook in Brussel.

Hierdoor zijn een aantal activiteiten in het Brussels hoofdstedelijk gewest gemeenschappelijk en tweetalig, zoals hulpverlening bij rampen. De opleidingen eerste hulp zijn dan weer gemeenschapsgebonden en worden apart georganiseerd.

Onze vrijwilligers helpen

Wat we doen, is misschien niet altijd zichtbaar. Maar het betekent wel een wereld van verschil voor de mensen die op ons rekenen. We helpen op vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening.

We doen daarvoor maximaal beroep op vrijwilligers. Onze vrijwilligers helpen op verschillende manieren en zijn de spil van het Rode Kruis. Lokaal zijn deze vrijwilligers georganiseerd in afdelingen. In Brussel zijn de afdelingen allemaal aangesloten bij Croix-Rouge de Belgique.

 

15 lokale afdelingen in Brussel:

Anderlecht - Brussel-Stad - Elsene - Etterbeek - Evere - Ganshoren-Koekelberg - Jette - Oudergem - Schaarbeek - Sint-Agatha-Berchem - Sint-Jans-Molenbeek - Sint-Lambrechts-Woluwe - Sint-Pieters-Woluwe - Vorst - Watermaal-Bosvoorde