Wie zijn we

Rode Kruis Vlaanderen Brussel-Hoofdstad

In het hartje van Brussel bevindt zich het hoofdkwartier van afdeling Brussel-Hoofdstad van Rode Kruis Vlaanderen. Deze Nederlandstalige afdeling organiseert, naast bloed- en plasmadonaties,  alle gemeenschapsgebonden taken zoals bijvoorbeeld eerste hulp-opleidingen, brugfigurenproject, zorgbibproject,... voor het Brusselse gewest.

We omarmen we een visie die draait om verbondenheid en positieve verandering. Bij het Rode Kruis Brussel Hoofdstad geloven we in de kracht van diversiteit en streven we ernaar om deze kracht te benutten voor tastbare impact.

Onze focus ligt op het creëren van een netwerk van gepassioneerde vrijwilligers, elk met een unieke rol in onze gemeenschap en/of de afdeling. We zijn daarbij vastbesloten om Nederlandstalige ouderen uit hun cocon te halen en kinderen met leeruitdagingen te ondersteunen door hen te koppelen aan buddy's die ‘hun’ taal spreken.

We erkennen de noodzaak om een balans te vinden en streven ernaar om meer Nederlandstalige eerste hulpverleners van hier te trainen, zodat hulp toegankelijk is voor iedereen in onze stad.

Onze reis wordt aangedreven door wetenschap en onderzoek, waardoor onze inspanningen niet alleen betekenisvol zijn, maar ook meetbare en langdurige resultaten opleveren.

Hier vind je alvast meer info over onze vrijwilligers en wie wat doet!

Andere Brusselse afdelingen

Rode Kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland; we zijn de grootste humanitaire organisatie ter wereld. Wereldwijd zijn we actief met meer dan 180 nationale verenigingen, 17 miljoen actieve vrijwilligers en honderdduizenden vaste medewerkers.

In België is één Rode Kruisvereniging actief: het Belgische Rode Kruis. Het Belgische Rode Kruis heeft een federale structuur. Dit betekent dat de dienstverlening en de activiteiten van de gemeenschappen autonoom zijn. Rode Kruis-Vlaanderen verzekert de Rode Kruiswerking in Vlaanderen en - samen met het Rode Kruis van de Franstalige gemeenschap - ook in Brussel.

Hierdoor zijn een aantal activiteiten in het Brussels hoofdstedelijk gewest gemeenschappelijk en tweetalig, zoals hulpverlening bij rampen. Deze activiteiten worden dan ook georganiseerd door lokale gemeentelijke afdelingen die aangesloten zijn bij Croix-Rouge Belgique. Op deze website vind je alle informatie over de Nederlandstalige afdeling Brussel Hoofdstad.

Hieronder of via deze link vind je de contactinformatie van de lokale gemeentelijke afdelingen terug.

15 lokale afdelingen in Brussel:

Anderlecht - Brussel-Stad - Elsene - Etterbeek - Evere - Ganshoren-Koekelberg - Jette - Oudergem - Schaarbeek - Sint-Agatha-Berchem - Sint-Jans-Molenbeek - Sint-Lambrechts-Woluwe - Sint-Pieters-Woluwe - Vorst - Watermaal-Bosvoorde