Eerste hulp in het rijbewijs

Wat leer je?

De eerstehulpopleiding bestaat uit een deel e-learning (anderhalf uur) en een praktijkdeel (drie uur). Je moet deze opleiding hebben afgerond, voorafgaand aan je praktisch rijexamen. Deze opleiding focust zich op het toedienen van eerste hulp in het verkeer, zowel in levensbedreigende als in niet-levensbedreigende situaties.

Je start met de e-learningmodule en op het einde kies je een Nederlandstalige of Franstalige praktijkopleiding uit de opleidingskalender (duurtijd: drie uur). De Nederlandstalige opleidingen gaan door in het Brusselse donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen (Cellebroerstraat 16 B, 1000 Brussel).

Voor wie?

Je kan je pas aanmelden op het online e-learningplatform van het Belgische Rode Kruis na het slagen voor het theoretisch examen van de rijopleiding in een Brussels examencentrum.

Prijs?

Deze eerstehulpopleiding is gratis voor iedereen die het rijexamen willen afleggen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Goed om te weten

Professionals uit de gezondheidszorg, (bedrijfs-)eerstehulpverleners (op voorlegging van het brevet van Bedrijfseerstehulpverlener) en ambulanciers (op voorlegging van het brevet van Hulpverlener-Ambulancier) kunnen een vrijstelling voor deze verplichte eerstehulpopleiding aanvragen. Dat geldt ook voor wie een brevet behaalde na het afronden van een eerstehulpopleiding van minstens 12 uur (bijvoorbeeld het brevet 'Eerste hulp basiscursus' van Rode Kruis-Vlaanderen). In elk geval mag het brevet of certificaat niet ouder zijn dan twee jaar. De vrijstellingsaanvragen worden behandeld door Brussel Mobiliteit.

Taal:

Frans, Nederlands

 

Start de online opleiding