Over onze afdeling

Onze afdeling maakt deel uit van Rode Kruis-Vlaanderen. Het Rode Kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland. Onze afdeling is één van de oudste lokale afdelingen. We zijn opgericht op 23 juli 1866 dus reeds meer dan 150 jaar oud!

We helpen dicht bij en ver weg

Rode Kruis is de grootste humanitaire organisatie ter wereld. Wereldwijd zijn we actief met meer dan 180 nationale verenigingen, 17 miljoen actieve vrijwilligers en honderdduizenden vaste medewerkers.

In Vlaanderen zijn er zo’n 250 lokale afdelingen. Door deze sterke verankering in heel Vlaanderen staat onze afdeling heel dicht bij de bevolking. Zo kunnen we noden snel opsporen en helpen.

Onze vrijwilligers helpen

Wat we doen, is misschien niet altijd zichtbaar. Maar het betekent wel een wereld van verschil voor de mensen die op ons rekenen. We helpen op vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening.

Concreet doen we dit door een goed uitgeruste hulpdienst paraat te houden, boeken te verdelen in het AZ Nikolaas, eerste hulpcursussen te organiseren, de Handicars van Sint-Niklaas te bemannen, senioren te bezoeken, huiswerkbegeleiding te geven aan kwetsbare kinderen en te assisteren bij de vele bloedcollectes in Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas en deelgemeenten. Dit kunnen we verwezenlijken dankzij de inzet van meer dan 100 vrijwilligers. Onze afdeling draait puur op deze vrijwillige krachten. Ook het ondersteunend team zoals voorzitter, secretaris en penningmeester zijn allemaal vrijwilligers. Je hoeft dus zeker geen hulpverlener te zijn om toe te treden tot onze afdeling. Dankzij onze verschillende diensten, zowel hulpverlenend als ondersteunend, is er voor ieder wat wils!

Op deze website vind je alle informatie over onze diensten en hoe ons te contacteren.

105

kinderen ondersteund op school

2747

bloeddonaties in 2019

73

Preventieve hulpacties in 2019