Help jij mee onze zorgverleners te ondersteunen?


Beste mensen van Sint-Niklaas en Sint-Gillis-Waas

Mijn naam is Dieter. Ik ben de voorzitter van Rode Kruis-Sint-Niklaas. In normale tijden zorg ik samen met de 120 andere vrijwilligers van mijn afdeling voor een hele reeks van activiteiten. We staan op fuiven, geven lessen, lenen boeken uit, noem maar op.

Sinds maart zien onze opdrachten er echter compleet anders uit. Onze vrijwilligers helpen waar mogelijk om de Zorgsector te ondersteunen. We mochten daarbij rekenen op een groep crisisvrijwilligers die direct mee in de bres sprong. 
We helpen in het testcentrum en de covidwachtpost, bemannen mee de covid-ambulances, we helpen mee in de logistieke verdeling van beschermingsmiddelen, we doen boodschappen voor senioren en we doen al het mogelijke om onze bloedcollectes te laten doorgaan. Dit allemaal vrijwillig en naast onze eigen job en familie. Ik ben trots op wat mijn vrijwilligers reeds allemaal gedaan hebben.

Maar we moeten ons niets wijsmaken. Deze inzet is nog lang niet gedaan en bouwt zelfs niet af, integendeel. De stijgende curves met de donkere wintermaanden in het vooruitzicht doen mij beseffen dat onze inzet nog even zal duren en meer dan ooit nodig zal zijn.

Daarom vraag ik jullie om hulp. In deze crisis kan iedereen helpen. Heb je tijd? Kom ons helpen. Ondersteuning in het testcentrum, crisisvrijwilliger in een woonzorgcentrum of een luisterend oor voor iemand die alleen zit. Veel van onze vrijwilligers zijn reeds maanden in de weer, zij kunnen hulp gebruiken. Heb je weinig tijd en ben je gezond? De bloedvoorraad staat door het grote aantal zieken historisch laag. Jouw bloed kan een leven redden. Lukt dit allemaal niet, dan kan je ons steeds financieel een duwtje in de rug geven. 

Waarmee je zeker helpt is door het naleven van de richtlijnen. Hou afstand, draag je masker en blijf in je bubbel. Zo zorg je ervoor dat het virus niet verder kan doorbreken en zorg je ervoor dat er niet nog meer inzet nodig is.

Voor iedereen van ons ligt er nu een belangrijke opdracht: zorg voor jezelf, zorg voor je familie en je vrienden. Bel hen, stuur een kaartje, help met boodschappen doen. Kerstmis lijkt misschien nog ver, en we zullen misschien op afstand moeten vieren, maar we kunnen die "Christmas-spirit" wel goed gebruiken nu. Maak het thuis gezellig en hou op een veilige manier contact met elkaar. Hoe we de komende weken door komen, hangt van iedereen af. Ook van jou. Help jij mee onze zorgverleners te ondersteunen?

Kijk op www.rodekruis.be/sint-niklaas/corona hoe jij kan helpen!

Dieter Kinoo
Afdelingsvoorzitter Rode Kruis-Sint-Niklaas