Onze afdeling steunt de hygiëne promotie projecten van Rode Kruis Vlaanderen in Rutsiro en Karongi (Rwanda)

In Rwanda heeft slechts 57% van de gezinnen toegang tot drinkwater op minder dan 30 minuten van  hun huis. Vele huishoudens hebben gedeelde of slecht gebouwde toiletten die hen vatbaar maken voor ziekten als chronische diarree, rotavirus of cholera.

De Rodekruismedewerker Sigrid, Project Manager in Rwanda, vertelt je meer over het project:

 

Hygiëne en toegang tot zuiver water verhogen je kansen

Een universele toegang tot drinkwater, toiletten en hygiëne verhoogt de kansen voor vrouwen en kinderen, de kansen op een goede gezondheid en op economische groei. 

Het Rode Kruis gelooft dat iedereen toegang moet hebben tot zuiver water. De aanleg van waterleidingen, opslagplaatsen, kraantjes en toiletten zijn essentieel, net zoals de focus op het correct gebruik ervan en gedragsverandering.

Minder naar school in Rutsiro & Karongi

Rode Kruis-Vlaanderen koos voor de districten Rutsiro en Karongi omdat data uitwezen dat ze op alle WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne) vlakken onder het nationaal gemiddelde lagen.

  • 27% van de kinderen last heeft van chronische diarree.
  • Episodes van diarree leiden vaak tot afwezigheid op school.
  • De tweede grootste reden voor schoolabsenteïsme is menstrueren. Meisjes blijven tijdens hun menstruatie liever thuis omdat de infrastructuur op school onvoldoende privacy en hygiëne biedt.

Na veilige waterinfrastructuur volgt sensibilisering & gedragsverandering

Rode Kruis-Vlaanderen investeerde de voorbije jaren reeds in een veilige waterinfrastructuur. Zo legden we in samenwerking met het Rwandese Rode Kruis tot wel 30 km waterleiding aan. Samen met de gemeenschap deelden we kennis en praktische info om de toiletten in de huishoudens te verbeteren. In de scholen bouwden we gescheiden toiletblokken voor jongens en meisjes. 

De laatste schakel om ons project te doen slagen is hygiëne promotie. Samen met het Rwandese Rode Kruis willen we de gemeenschap sensibiliseren om de toiletten goed te onderhouden, drinkbaar water veilig te transporteren en op te slaan in propere jerrycans, handen te wassen op regelmatige tijdstippen en het comfort van vrouwen tijdens hun menstruatie verhogen.

Met uw hulp kunnen we dit project nog beter steunen:

Wij kunnen met jouw duwtje in de rug een klas, dorp of 120 gezinnen helpen. Jij bepaalt mee wat het wordt:

Een klas wordt opgeleid rond hygiëne promotie: een vrijwilliger geeft les over diarree, handen wassen, latrinegebruik, veilig water en hygiëne bij menstruatie.
Een dorp leert via een workshop hoe ze een tippy tap kunnen bouwen, en ontvangt de nodige materialen.

120 gezinnen worden via gerichte huisbezoeken geïnformeerd door een Rode Kruisvrijwilliger over de impact van diarree en een onhygiënisch toilet.

Hoe kan je steunen?

Door een gift te doen op het rekeningnummer van Rode Kruis-Lier: BE75 7360 2528 6651 met vermelding “Project Rwanda”. Goed om te weten: jij krijgt een fiscaal attest voor giften vanaf 40 euro.

Wil je graag in jouw klas of vereniging een activiteit rond dit onderwerp organiseren, dan kunnen we jou daar bij helpen. Neem gerust contact op met internationale@lier.rodekruis.be.