Herdenking omgekomen vrijwilligers in conflicten sedert WO I

Afgelopen twee jaar ging er geen week voorbij zonder geweld op een hulpverlener of medische faciliteiten. Hulpverleners mogen echter NOOIT een doelwit zijn. Om dit humanitair probleem aan te kaarten én omgekomen collega-hulpverleners te herdenken, trokken meer dan 400 Rode Kruisvrijwilligers op zaterdag 5 mei naar de Menenpoort in Ieper.

De Last Post-ceremonie van zaterdag 5 mei stond volledig in het teken van de herdenking van overleden Rode Kruishulpverleners. Zij stierven terwijl ze anderen probeerden te helpen, iets wat nooit zou mogen gebeuren.

Een indrukwekkende stoet van meer dan 400 Rode Kruisvrijwilligers wandelde van op de Grote Markt naar de Menenpoort, voorafgegaan door The Flanders Red Cross Pipe Band. Daar legden ze samen met gemeenschapsvoorzitter Philippe Lambrecht een krans neer. De organisatie herdenkt niet alleen recente slachtoffers, maar al haar gesneuvelde hulpverleners sinds de Eerste Wereldoorlog.

Foto's op nieuws en kalender.

#NotATarget
Zelfs in tijden van oorlog zijn er regels, of beter: tijdens oorlog gelden er zéker regels. Gewonden en zieken moeten áltijd beschermd worden en dat staat neergeschreven in het internationaal humanitair recht. Met de internationale Rode Kruiscampagne #NotATarget wil de organisatie net de aandacht vestigen op hulpverleners die vandaag de dag nog altijd te vaak zelf het doelwit zijn tijdens gewapende conflicten. Aanvallen op hulpverleners en medische faciliteiten zijn immers een dubbele catastrofe. Enerzijds verwonden ze mensen die hulp zoeken én bieden en anderzijds ontzeggen ze toegang tot hulp aan velen die er nood aan hebben. De campagne is in het leven geroepen door het Rode Kruis in het kader van haar Health Care in Danger-initiatief. Ondertussen werd dit onderwerp opgepikt door een heel aantal andere hulpverleningsorganisaties.

Een actueel probleem
Ondanks de goedkeuring van Resolutie 2286 van de VN Veiligheidsraad die aanvallen op hulpverleners veroordeelt en oproept voor meer respect voor hulpverleners, ging er in de laatste twee jaar geen week voorbij waarin geen aanvallen gebeurden op hulpverleners of medische faciliteiten. Sinds mei 2016 zijn ondertussen meer dan 1.200 incidenten in 16 landen geregistreerd. Dit betekent heel concreet dat er ongeveer 20 Rode Kruishulpverleners per jaar omkomen tijdens gewapende conflicten, verkeersongelukken, …

Bekijk

Reanimeren en defibrilleren

Meer en meer individuelen en groepen vinden de weg naar de cursus "Reanimeren en Defibrilleren". Hier enkele zeer positieve reacties.
Waarop wacht u nog om ook zo'n gratis cursus te volgen?

Bekijk de reacties

Welkom op onze website

Deze website werd met de grootste zorg opgemaakt.
Mocht je toch geen antwoord vinden bij je zoekwerk,
neem dan contact met onze afdeling:
- via mail info@bredene.rodekruis.be 
- of GSM 0468 15 90 07 - T 059 32 33 41 na 18u (public relations)

Nieuwsbrief Rode Kruis

Lees de nieuwsbrief van het Rode Kruis, interessante nieuwe weetjes,
acties, activiteiten, enz..

+ nieuwsbrief mei
69

Preventieve hulpacties in 2017

326

Verzorgingen in 2017

34

Vrijwilligers op dit moment