Jan, ondervoorzitter en aanspreekpunt ziekenvervoer 105

Leeftijd 66
Beroep verpleegkundige op rust
Gezinssituatie Getrouwd met Erna Tindemans
Actieve dienst

hulpdienst

afdelingsraad

internationale samenwerking

rampenwerking

vorming

Sinds wanneer ben je actief bij Rode Kruis Beveren? Sinds begin de jaren ’90. Daarvoor was ik actief bij Antwerpen-stad sinds 1972. Toen ik naar Beveren verhuisde ben ik ook in de lokale afdeling actief geworden

Wat heeft je doen besluiten om vrijwilliger te worden bij Rode Kruis?
Als 17-jarige wou ik iets sociaal doen. Mensen helpen leek mij wat en bovendien kriebelde het toen al om verpleegkundige te worden. Ik ben zelf spontaan naar de Belgiëlei gegaan met de vraag om een initiatiecursus in te richten ‘leer het reddend gebaar’. Het Rode Kruis Antwerpen stuurde een lesgever naar mijn toenmalige school na afloop heb ik meteen besloten om ook vrijwilliger te worden.
Welk Rode Kruis-moment blijft je het meest bij? Er zijn veel momenten die ik heb meegemaakt als vrijwilliger die mij blijblijven.

De hulpverlening naar aanleiding van de overstroming van Ruisbroek (03/01/1976) herinner ik mij nog goed. De beelden van het overstroomde dorp waren overweldigend. Met een bootje door de straten varen tussen de brievenbussen en autodaken laveren was in elk geval een uitdaging.

Onze inzet heeft toen ook een maand geduurd.

Het drama bij fabeltjesland blijft mij ook bij.

Wat verder van huis mocht ik meehelpen bij de hulpverlening in Haïti nav orkaan Matthew.
Welke functies voerde je reeds uit binnen Rode Kruis?

In Antwerpen was ik voor hoofd cursusdienst, Gewestmonitor…

In de jaren ’90 was ik hoofd leergangen op de hoofdzetel in Brussel.

Ik ben 13 jaar lid geweest van gemeenschapsraad & lid van de nationale raad

In Beveren was ik trekker van het ziekenvervoer, vrijwilliger bij de hulpdienst en de dienst vorming. Bovendien ben ik ook simulant.
In welke andere dienst zou je wel eens willen meedraaien? Ik denk dat ik ze ondertussen allemaal al heb gezien. Een van de boeiende aspecten is dat er zoveel diverse inzetmogelijkheden zijn. Je wordt ook gestimuleerd om uw grenzen te verleggen. Ik heb altijd kunnen doen wat ik graag deed. Dat waardeer ik ook wel aan het Rode Kruis.
Wat zou je meegeven aan kandidaat vrijwilligers? Begin met iets dat aansluit bij uw persoonlijkheid. Je moet iets doen dat je ook aanspreekt.

Benut de mogelijkheden qua opleiding zo volledig mogelijk.