André - Hulpdienst, Dienst van het Bloed

Leeftijd 58 jaar
Beroep Werkloos
Gezinssituatie Gehuwd sinds 2003, 1 zoon (15 jaar)
Actieve dienst

Hulpdienst

Dienst van het Bloed

Sinds wanneer ben je actief bij Rode Kruis Beveren? December 2017
Wat heeft je doen besluiten om vrijwilliger te worden bij Rode Kruis? Mijn verlangen om eerste hulp te kunnen aanbieden aan mensen in nood. Ik ben in de hulpdienst gerold via een opleiding EHBO, die Rode Kruis Beveren regelmatig organiseert. Mijn inzet bij de hulpdienst gaf een verlengde aan mijn EHBO-opleiding en ik hoop zo mensen te kunnen helpen wanneer ik ofwel via het Rode Kruis ofwel privé een medemens in kritieke toestand de best mogelijke eerste hulp kan aanbieden. Dankzij de opleiding voel ik dat ik op dat moment paraat zal zijn om hulp te bieden.
Welk Rode Kruis-moment blijft je het meest bij?

Een interventie die mij bijblijft beleefde ik samen met mijn 2 collega’s op een preventieve hulpactie.

Tijdens een loopwedstrijd zakte een deelnemer in elkaar. Door samen met mijn beide collega’s de taken te verdelen en vooral kalm en beheerst te blijven zijn wij erin geslaagd om de toestand van onze patiënt te stabiliseren.

Het deed deugd om daarna van de hulpdiensten te horen dat de persoon na enkele uren verblijf op de spoeddienst terug volledig hersteld was geraakt.

In welke andere dienst zou je wel eens willen meedraaien?

Binnen het Rode Kruis zijn ook vrijwilligers actief die instaan voor de Zorgbib. Zij brengen boeken aan huis bij mensen die minder mobiel zijn. Naast het voorzien van boeken of audiovisueel materiaal zorgen zij ook voor sociaal contact bij deze bevolkingsgroep. Het lijkt me wel fijn om dit eens te beleven.

Wat zou je nog meegeven aan kandidaat-vrijwilligers?

Iedereen die als vrijwilliger de medemens wil helpen kan bij het Rode Kruis terecht. Iedereen kiest zelf hoeveel tijd hij hierin investeert en je kan altijd een rol opnemen volgens je eigen mogelijkheden. Je kan op verscheidene diensten jezelf nuttig maken. Als je al een tijdje twijfelt om ook iets te kunnen doen als vrijwilliger, kijk dan zeker eens op de website van het Rode Kruis naar de mogelijkheden of spreek ons gerust aan wanneer je ons tegenkomt in het openbaar. Bij het Rode Kruis is iedereen welkom die samen met ons iets wil betekenen voor een medemens. Daarnaast doe je het ook voor het sociaal contact met mensen die ook gebeten zijn door vrijwilligerswerk. Iemand kunnen helpen, ook al is het dikwijls met een klein gebaar of een eenvoudige ingreep, geeft bovendien altijd een fijn gevoel.