Zorgbib, meer dan een boek

In een ziekenhuis of zorgvoorziening kunnen een goed boek, een cd of dvd wonderen doen.
Daarom organiseren we Zorgbib. De kerntaak van Zorgbib valt perfect te omschrijven met de slagzin “Zorgbib, meer dan een boek”. Naast het uitlenen van boeken, cd’s en dvd’s … maken onze vrijwilligers vooral tijd voor een kort bezoek of een gesprekje met patiënten en bewoners.

Op 23 september 1972 startte Rode Kruis-Vilvoorde-Zemst een bibliotheek in het toenmalige GHI
(Genees- en Heelkundig Instituut) thans - na enkele naamwijzigingen en een fusie - gekend als AZ Jan Portaels te Vilvoorde, onder impuls van Suzy Wauters. Meer over onze Zorgbib in AZ Jan Portaels.

Ook in WZC Rietdijk te Vilvoorde (hoek Olmstraat en Bolwerkstraat) is een sedert enkele jaren een Rode Kruis Zorgbib actief, maar de inzet van onze eigen Rode Kruisvrijwilligers bleek er niet nodig om de dienstverlening te garanderen. Het zijn de personeelsleden die er deze taak ter harte nemen.

En sinds april 2016 zijn onze Rode Kruisvrijwilligers ook actief met een Zorgbib in het gloednieuwe
WZC Zonnesteen, in het centrum van Zemst. Onze boekenkar rijdt tweewekelijks rond met een uitgebreid aanbod aan boeken van alle genres, CD’s en DVD’s. Daarnaast zijn er ook voorleesboeken, luister- en kijkboeken beschikbaar, er zijn aangepaste materialen voor activiteitenbegeleiding van ouderen en materiaal om herinneringen op te roepen bij personen met dementie. Naast de rondgang met de boekenkar (met bijbehorende bezoekjes en praatjes) is er tweewekelijks ook een voorleesmoment waarbij onze vrijwilliger voorleest uit een gekozen boek en deze gelegenheid benut om de bewoners actief te betrekken bij het verhaal. Meer over onze Zorgbib in WZC Zonnesteen.

Ook WZC De Stichel in Koningslo is geïnteresseerd in een Zorgbib. Hiervoor zijn we momenteel opzoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Wil jij graag meehelpen aan de wekelijkse rondgang met de boekenkar en de tijd nemen voor een kort bezoekje / gesprek met bewoners? Neem contact op met socialehulpverlening@vilvoorde-zemst.rodekruis.be.

Zorgbib in jouw ziekenhuis of zorgvoorziening?

Een Zorgbibwerking opstarten doen we op vraag van een voorziening en samen met een lokale Rode Kruisafdeling. Dat gaat als volgt:

  1. Tijdens een eerste kennismaking stellen we je onze collectie voor en leggen we uit hoe Zorgbib werkt.
  2. Na het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst spreken we een startdatum af.
  3. We leveren de startcollectie. Aan de vrijwilligers en betrokken medewerkers geven we een korte introductie over hoe ze met de collectie aan de slag kunnen gaan.
  4. We nodigen de vrijwilligers en medewerkers uit om de basisopleiding ‘Zorgbib, kneepjes van het vak’ te volgen.

Contacteer ons