Dringend ziekenvervoer 112

Bel 105 als het niet dringend is

Heb je niet-dringend ziekenvervoer nodig? Bel 105 en het Rode Kruis helpt je verder. De Rode Kruisziekenwagens bieden je het grootste comfort.

Met meer dan 170 ziekenwagens heeft Rode Kruis-Vlaanderen een van de grootste ziekenwagendiensten van Vlaanderen. Het Rode Kruis staat klaar om hulp te verlenen aan iedereen die dit type van vervoer nodig heeft. De ziekenwagens zijn op alle situaties voorbereid.

Bel 112 als het dringend is

Als autonome 112-dienst verzorgt Rode Kruis Halle dringend ziekenvervoer. We worden door de 112-centrale uitgestuurd voor dringende interventies in regio Halle. Met ons modern materiaal staan we paraat voor mensen in nood. 

Het noodnummer “112” is het enige noodnummer waarnaar je in heel Europa gratis kan bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie. Deze dienst voorziet niet in "secundaire transporten". Bel dus enkel 112 wanneer er een noodgeval is.

Hoe bellen naar noodnummers?

Probeer voor je de noodcentrale belt het volgende te weten te komen:
de juiste locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn.

Volg deze stappen:

  1. Bel 112 en wacht rustig op antwoord. Haak niet in als je niet meteen antwoord krijgt, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
  2. Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang, praatpaal, enz.) en eventueel wat de gemakkelijkste manier is om er te geraken. Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator.
  3. Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.).
  4. Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel.
  5. Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft.
  6. Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen.

Opgelet!

Bij grootschalige rampen bellen verschillende mensen naar de noodcentrales. In dat geval, zal een operator je enkel vragen om bijkomende bruikbare informatie. Als je niet meer informatie hebt, mag je inhaken als de operator je zegt dat je mag inhaken. Zo zijn de telefoonlijnen in de noodcentrales sneller terug vrij om andere noodoproepen aan te nemen.

Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hang dan niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Op die manier is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.