EHBO opleidingen voor iedereen

Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt. Weet je dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of een hartstilstand? Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen. Via onze opleidingen leren we je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je wat je moet doen als er iets gebeurt.

 

Rode Kruis: dé referentie in eerste hulp

Mensen zelfredzaam maken is onze missie. Daarom organiseren we In Mechelen en Bonheiden opleidingen in eerste hulp (EHBO). Onze lesgevers zijn goed opgeleid en beschikken over uitstekend didactisch lesmateriaal. We maken de oefeningen zo realistisch mogelijk en praktijkbeleving staat centraal. Dat maakt Rode Kruis-Vlaanderen dé expert op vlak van eerste hulp in Vlaanderen.

Al onze eerstehulprichtlijnen en -publicaties zijn wetenschappelijk onderbouwd. We volgen actief de internationale richtlijnen en vullen ze aan met onze jarenlange expertise, ervaring en onderzoek. Deze ‘evidence-based’ aanpak garandeert dat we altijd de beste adviezen geven. 

 

EHBO-cursus volgen bij Rode Kruis Mechelen-Bonheiden

(Ben je jonger dan 16 jaar? Dan vind je een aanbod op maat voor jou op de pagina van Jeugd Rode Kruis Mechelen-Bonheiden!).

 

Cursus Eerste Hulp/Helper
Eerste hulp (basiscursus)

Je kleinkind schaaft zijn elleboog, je zus verzwikt haar voet tijdens een wandeling, je grootvader grijpt naar zijn borstkas wanneer hij de trap afkomt... Situaties waar eerste hulp goed van pas komt. Wilde je al lang weten hoe je het doet? Het kan nu in slechts 12 uur!

Je leert kleine en grote wonden verzorgen, bloedingen stelpen, omgaan met verslikking, breuken, verstuikingen en ontwrichtingen. Ook vergiftigingen en hoofd- en wervelletsels komen aan bod en de aanpak van een hartaanval of een beroerte. Bovendien leer je reanimeren. En het belangrijkste van allemaal, je leert hoe je zo’n eerstehulpsituatie nu eigenlijk aanpakt, of het nu om een groot of een klein ongeval gaat. Onze cursus is erg praktijkgericht en dankzij onze simulanten leer je eerste hulp toepassen in levensechte omstandigheden.

Op het einde van de cursus kan je een examen afleggen en een brevet Eerste Hulp behalen.

 

Helper (vervolgcursus)

Wil je voortbouwend op je cursus Eerste Hulp je vaardigheden verder verfijnen? Volg dan de cursus Helper, die eveneens 12 uur duurt. Je komt er meer te weten over flauwte, hersenschudding, insectensteken en tekenbeten, kortademigheid, hyperventilatie, onderkoeling, zonneslag en hitteslag, epilepsie, koortsstuipen, diabetes en amputatie. Ook deze cursus is erg praktijkgericht. We bouwen deels verder op de kennis die je opdeed in de cursus 'Eerste Hulp'. We verdiepen deze kennis en je vaardigheden rond eerste hulp én je leert een heel aantal nieuwe dingen. Ook in deze cursus spelen onze simulanten een belangrijke rol. Zij helpen mee om je stap voor stap te laten oefenen in levensechte situaties.

Op het einde van de cursus kan je een examen afleggen en een brevet Helper behalen.

 


Cursus Hartveilig

Met ons project Hartveilig willen we zoveel mogelijk mensen leren reanimeren en defibrilleren met een automatische externe defibrillator (AED). Zo vergroten we de overlevingskansen bij een hartstilstand. Daarnaast sensibiliseren we rond het belang van zo’n toestellen. Hoe meer AED’s er komen op openbare plaatsen, in sportclubs, scholen en bedrijven, hoe hartveiliger Vlaanderen wordt.

Wist je trouwens dat zowel Mechelen als Bonheiden met fierheid het label 'Hartveilige Gemeente' dragen? Dankzij de inspanningen van beide gemeentebesturen vind je op heel wat openbare plaatsen AED-toestellen én kan je jaarlijks heel wat gratis cursussen Hartveilig (reanimeren en defibrilleren met een AED) volgen.

 

 

Cursus Bedrijfseerstehulp

Ook op het werk is het belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is die kan helpen als er iets gebeurt. Daarom organiseren we eerstehulpopleidingen op maat van je bedrijf. Onze opleidingen voor bedrijven zijn erkend door de federale overheid.

 

Cursus EHBO op vraag/op maat

Wil je graag een EHBO-opleiding organiseren in je organisatie, sportclub, voor je werknemers? Dat kan. Neem tijdig contact op met onze vrijwilligers van Vorming: vorming@mechelen-bonheiden.rodekruis.be. Zij bekijken samen met jou wat mogelijk is!

 

Praktisch:

Zoek een opleiding EHBO in de opleidingsdatabank van Rode Kruis Vlaanderen.

Of neem contact op met onze vrijwilligers van Vorming: vorming@mechelen-bonheiden.rodekruis.be.

Of bekijk onze opleidingskalender via onze Facebookpagina ("Evenementen")