Wie zijn onze vrijwilligers?

Rode Kruis-Hoeselt telt momenteel 29 vrijwilligers. ? We hebben allemaal alvast één ding gemeen: de liefde voor het Rode Kruis en onze lokale afdeling. Maar waarom engageren we ons? Wat doen we? En wat zijn onze leukste herinneringen? Hieronder vind je alvast een paar persoonlijke verhalen. Zo leer je ons één voor één beter kennen! ?

Voel je je geïnspireerd en wil je je ook vrijwilliger worden? ✅ Kom maar op, want er is nog heel wat plaats in onze vriendgroep! Op deze pagina lees je alvast alles over ons vrijwilligerswerk. Geïnteresseerd? Of wil je meer informatie? Stuur een berichtje naar voorzitter Erik Merckx via voorzitter@hoeselt.rodekruis.be of bel hem op 0478/783 878. ❤️

Erik (57) - Voorzitter & Afdelingsverantwoordelijke van de hulpdienst

Wat doe je op je 57e als je op pensioen mag, maar nog vol ambitie zit? Dan sluit je je aan bij Rode Kruis-Hoeselt. Dat is toch wat Erik Merckx uit Hoeselt deed. Na een gevarieerde loopbaan als arts trok hij naar onze lokale afdeling. “Het leek me een boeiende uitdaging op mijn oude dag,” aldus Erik.

Van een uitdaging gesproken! Slechts na een paar maanden als vrijwilliger vroegen we Erik of hij onze nieuwe voorzitter wilde worden. “Dat is meteen ook mijn leukste herinnering. Nog voor ik goed door had wie wie is en hoe alles werkt, zag men in mij al een goede opvolger voor Jean Vanspauwen, die na zijn 70e verjaardag geen voorzitter meer kon zijn. Ik voelde me gevleid en mijn ambitie werd geprikkeld. Dan rest je maar 1 ding: springen en kiezen voor het avontuur.”

Nu combineert hij het voorzitterschap met de verantwoordelijkheid over de hulpdienst. Daarbij bemannen vrijwilligers de EHBO-standen van tal van evenementen in de buurt. “Je komt zo op heel wat boeiende plaatsen, van fuiven tot sportevenementen, om waar nodig zo snel mogelijk de eerste zorgen te verlenen. Een stevig karwei en hele verantwoordelijkheid, maar dankzij de ervaring en kennis binnen onze vriendengroep loopt dat altijd goed. Maar velen handen maken veel vreugd, dus extra vrijwilligers die ons willen helpen zijn altijd heel erg welkom!”

Eriks tips voor nieuwe vrijwilligers

“Rode Kruis-Hoeselt is een echte vriendenkring, zonder gestook, zonder verborgen agenda’s en met loyaliteit naar elkaar toe. Kom je erbij? Dan zorgen we er allemaal voor dat je je amuseert en dat je je ding kan doen.”

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Rode Kruis-Hoeselt? Laat van je horen! Er is zo veel te doen, dus we vinden ongetwijfeld ook een leuke rol voor jou. Stuur voorzitter Erik Merckx een berichtje via voorzitter@hoeselt.rodekruis.be of bel hem voor meer info op 0478/783 878.

Jean (70) - Erevoorzitter & Collectief geheugen

Bij Rode Kruis-Hoeselt is er geen betere verhalenverteller dan Jean Vanspauwen (70). Enig idee hoe lang hij al bij ons actief is? Hou je vast: liefst 36 jaar! Vandaag is hij naast erevoorzitter ook ons collectief geheugen en manusje-van-alles.

Jean: “Ik wil mensen helpen en nog zo lang mogelijk, ongeacht mijn functie binnen Rode Kruis-Hoeselt. Eigenlijk ben ik elke dag actief voor de afdeling. Als ik geen klusjes in het lokaal aan het opknappen ben, dan spring ik wel ergens bij om collega’s te helpen. Ik wil mijn ervaringen met andere vrijwilligers delen, dat is het belangrijkste.”

Die ervaringen zijn broodnodig. Jean maakte Jazz Bilzen als vrijwilliger nog mee, een evenement waar heel wat bij kwam kijken en dat ook vandaag nog inspireert. Bovendien trok hij in 2003 op humanitaire missie naar Bulgarije. Het werd een reis die hem als mens én als Rode Kruis-vrijwilliger veranderde.

Jeans tip voor nieuwe vrijwilligers

Leer de 7 fundamentele basisbeginselen van het Rode Kruis kennen. Zo onthoud je altijd dat het Rode Kruis een geweldige organisatie is waar je je helemaal in kan terug vinden.

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Rode Kruis-Hoeselt? Laat van je horen! Er is zo veel te doen, dus we vinden ongetwijfeld ook een leuke rol voor jou. Stuur voorzitter Erik Merckx een berichtje via voorzitter@hoeselt.rodekruis.be of bel hem op 0478/783 878.

Jolien (19) - Vrijwilliger hulpdienst & Studente-verpleegkundige

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. En een dag niet gezorgd, is evenmin niet naar
de zin van Jolien Thijs. Met haar 19 jaar zit ‘mensen helpen’ in het bloed van deze studente
Verpleegkunde.Op een dag beslis je om een EHBO-opleiding te volgen, daarna om je als vrijwilliger in te
zetten voor de hulpdienst van Rode Kruis-Hoeselt. Jolien deed het en blijft het doen:
intussen staat ze al 3 jaar op de EHBO-posten van fuiven en koersen. Bovendien hielp ze al
bij het redden van een mensenleven. “Ik ben vrijwilliger omdat ik altijd voor anderen in nood
wil klaarstaan en omdat ik wil helpen waar nodig,” aldus Jolien.

Jolien maakt een verschil door haar EHBO-kennis in te zetten als vrijwilliger. “Rode Kruis-
Hoeselt is een keileuke afdeling, dus het is ook echt leuk om je te engageren. We vormen één
grote vriendengroep.”

Joliens tip voor nieuwe vrijwilligers
“Een goede vrijwilliger moet weten waar hij of zij mee bezig is. Je moet je eigen waarden en
normen indien nodig aan de kant kunnen zetten tijdens een interventie.”

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Rode Kruis-Hoeselt? Laat van je horen! Er is zo
veel te doen, dus we vinden ongetwijfeld ook een leuke rol voor jou. Stuur voorzitter Erik
Merckx een berichtje via voorzitter@hoeselt.rodekruis.be of bel hem op 0478/783 878.

Lizzy (61) - Goedlachse energiebom

Als Lizzy Gielen (61) in de buurt is, weet je dat de handen al lachend uit de mouwen worden gestoken. Altijd goedgezind staat ze ons met raad en daad bij. “Mijn levensmotto is genieten zolang het kan en ik wil ook dat dat bij het Rode Kruis gebeurt. Met de glimlach levens helpen redden, daar doe ik het voor,” aldus Lizzy.Lizzy in 2018 bij onze afdeling en werd snel een onmisbare, praktische schakel. Als een vat vol energie verzorgt ze de zaal bij het bloedgeven, verkoopt ze stickers en schiet ze te hulp bij feestjes. “Natuurlijk zijn er feestjes in onze afdeling! Zo denk ik nog vaak terug aan de gouden bruiloft van vrijwilliger-collega’s Jean en José. We verrasten ze met z’n allen en bewezen zo nog maar eens hoe dicht onze vriendengroep is.”

Na een jaar als actieve vrijwilliger leert Lizzy nog steeds nieuwe mensen binnen de afdeling kennen. “Het is me al lang duidelijk dat iedereen heel vriendelijk en allemans vriend is. Het is een toffe groep, waar zeker nog plaats is nog nieuwe mensen.” 

Lizzy’s tip voor nieuwe vrijwilligers
“Als je gedreven en spontaan bent, komt in deze toffe groep alles goed.”

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Rode Kruis-Hoeselt? Laat van je horen! Er is zo veel te doen, dus we vinden ongetwijfeld ook een leuke rol voor jou. Stuur voorzitter Erik Merckx een berichtje via voorzitter@hoeselt.rodekruis.be of bel hem op 0478/783 878.

Eddy (50) - Geapprecieerde vrijwilliger hulpdienst

Eddy Lambrechts (50) is al meer dan 10 jaar onze rots in de branding. Hij heeft al heel wat evenementen op zijn palmares staan waarbij hij deel uitmaakte van de hulppost. “Met een fijne groep mensen anderen kunnen helpen is de schoonste hobby die er is”, zegt Eddy overtuigd.

De reden waarom Eddy vrijwilliger is bij Rode Kruis-Hoeselt is duidelijk. De appreciatie die hij krijgt van de personen die hij kan helpen is zijn grootste motivatie. Maar ook het toffe team met een gezonde dosis humor maken zijn vrijwilligersrol zo aangenaam. “Samen vormen we een geruststelling voor wanneer er iets zou gebeuren. Niemand moet zich, op eender welk evenement, zorgen maken als wij in de buurt zijn.”

Als hulpverlener op evenementen heeft Eddy al heel wat gezien. “Ik vergeet nooit dat ik de bebloede voeten van Jezus heb mogen verzorgen bij de optocht van de Kroningsfeesten in Tongeren. Dit is echt gebeurd!”

Eddy’s tip voor nieuwe vrijwilliger
"We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor onze afdeling en specifiek naar jonge mensen die de hulpdienst mee willen bemannen. Je komt zo gratis op hele mooie evenementen en dat met een toffe ploeg."

Edwin (57) - EHBO-meester & verantwoordelijke Internationale Samenwerking

Edwin (57) sloot zich in 2012 aan als vrijwilliger en hij is gelukkig nooit meer vertrokken. Intussen is hij al lang geen onbekende meer in Hoeselt. Sterker nog: ze kennen hem zelfs in Nepal!Edwin zet zich onder andere in op internationaal niveau. Vanuit Rode Kruis-Hoeselt werkt hij ook mee op nationaal vlak als voorzitter van de advies commissie Internationale Samenwerking. “Mijn favoriete herinnering gaat terug naar 2018. Toen kregen we de eer om enkele Nepalezen in Hoeselt te ontvangen. Het waren collega-vrijwilligers die actief zijn voor Rode Kruis-Nepal. We leerden elkaars diensten kennen, deelden ervaringen en discussieerden om het draagvlak op internationaal niveau te vergroten.”

Alsof zijn rol als verantwoordelijke Internationale Samenwerking nog niet genoeg is, is hij ook lesgever. “Wat ik doe bij het Rode Kruis in Hoeselt is zo gevarieerd, al blijft mijn motivatie altijd hetzelfde: iets terug doen voor de maatschappij,” aldus Edwin;

Edwins tips voor nieuwe vrijwilligers
“Nieuwe vrijwilligers kunnen rustig beginnen en ondervinden alles op eigen tempo. Een goede vrijwilliger doet wat hij of zij kan en zelf wil. Jij beslist over de intensiteit van je engagement, wij helpen je te allen tijde met de nodige informatie.”

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Rode Kruis-Hoeselt? Laat van je horen! Er is zoveel te doen, dus we vinden ongetwijfeld ook een leuke rol voor jou. Stuur voorzitter Erik Merckx een berichtje via voorzitter@hoeselt.rodekruis.be of bel hem op 0478/783 878.

Daniël (67) - Secretaris & vriend van iedereen

Eigenlijk heeft iedereen een vriend nodig zoals onze Daniël (67) – wij noemen hem ook wel eens Danny ?. Hij is intussen 4 jaar bij onze afdeling. Zijn motivatie? “Om iedereen die het moeilijk heeft een beetje te helpen, op welke manier dan ook”, zo klinkt het.Daniël is een goede secretaris, onze kersverse penningmeester, maar bovenal multi-inzetbaar. Hij is er eigenlijk altijd bij, en maar goed ook, want in onze dagelijkse activiteiten kunnen we zijn hulp en advies niet meer missen. “Het kameraadschap en de motivatie van alle vrijwilligers in de afdeling vormen voor mij eigenlijk de mooiste herinnering.”

Tip van Daniël

Hoeselt is een kleine, maar fijne afdeling. We doen meer dan hulpverlening, onze meest zichtbare activiteit. We hebben ook een uitleendienst, we geven vorming en hebben ook de bloedinzamelingen. Er is voor iedereen plaats en je bepaalt zelf hoeveel tijd je eraan geeft. En: denk er eens aan om bloed te geven, want het is zo hard nodig.”

José (68) - Sterke vrouw van de afdeling

‘Neem het leven zoals het is met vallen en opstaan.’ Het is het levensmotto van ons José (68). Samen met vrijwilliger Jean Vanspauwen, haar echtgenoot trouwens, is ze al jaaaaaren bij Rode Kruis-Hoeselt. Hoe lang precies? 31 jaar, alstublieft!Ter hulp schieten bij de organisatie en opvolging van bloedinzamelingen, in wind en weer Rode Kruis-stickers verkopen… Op José kan iedereen rekenen. Deze dame — die trouwens ook goed moppen kan tappen — kijkt bovendien met veel plezier terug op de komst van Nepalese Rode Kruis-vrijwilligers. “Dat maak je natuurlijk niet elke dag mee. In mijn geval zelfs maar 1x in 31 jaar!” aldus José.

Oproep van José:

“We hebben meer jonge vrijwilligers nodig die de werking van het Rode Kruis willen leren kennen. Ik stel mij alvast kandidaat om hen op weg te helpen!”

 

Manuela (47) - supergemotiveerde vrijwilliger hulpdienst

"Er zijn voor de anderen." Daar put Manuela haar energie uit.

Manuela Tinant is van opleiding kinderverzorgster. Door omstandigheden heeft ze dat beroep niet uitgeoefend maar is administratief bediende geworden in het steigerbouwbedrijf van haar toenmalige echtgenoot.

Ze heeft nochtans ook haar sporen al verdiend in de zorg: eerst als persoonlijk assistente van een paraplegische vrouw, dan als logistiek assistent in een rustoord van de CM.

Korte tijd was ze vrijwilliger bij de hulpdienst van Rode Kruis-Tongeren.

Haar engagement nu bij Rode Kruis-Hoeselt beschouwt ze als me-time: doen wat ze altijd al had willen doen, meedraaien in de hulpdienst. 

Haar grote droom is ambulancier worden bij het Rode Kruis.

Rebecca Raadts (36) - reeds lang overtuigde vrijwilliger voor het goede doel

Mij moet je niet meer overtuigen van het nut van vrijwilligerswerk: ik sta er met beide voeten in.

Rebecca Raadts is 36 jaar jong en woont samen met haar partner en huisdieren in Hoeselt.

Haar opleiding situeert zich reeds in de medische sector: medico-sociale administratie en kinderzorg.

De motivatie om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis-Hoeselt? Ze wil er zijn voor medemens, onvoorwaardelijk. Daarom is ze ook reeds vrijwilliger in het dienstencentrum in Hoeselt.

Met haar medische achtergrond wil ze haar inzet ook uitbreiden naar de hulpdienst van het Rode Kruis-Hoeselt.

We wensen haar veel succes.

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Rode Kruis-Hoeselt? Laat van je horen! Er is zo veel te doen, dus we vinden ongetwijfeld ook een leuke rol voor jou. Stuur voorzitter Erik Merckx een berichtje via voorzitter@hoeselt.rodekruis.be of bel hem op 0478/783 878.