Rode Kruis Beveren staat Samen Sterk voor Zimbabwe

medaille Samen Sterk

In de Samen Sterk-actie bundelen Rode Kruisafdelingen jaarlijks de krachten om één van de internationale ontwikkelingsprojecten van Rode Kruis-Vlaanderen te steunen. Dit jaar staat de actie in het teken van betere eerste hulp in Zimbabwe. Ook Rode Kruis Beveren draagt een steentje bij en helpt het Rode Kruis van Zimbabwe helpen. Met deze medaille laat Rode Kruis Beveren zien dat zij Zimbabwe een warm hart toedragen!

Dit kan Zimbabwe dankzij de steun

Rode Kruis Beveren steunt het Rode Kruis van Zimbabwe in de opzet van een eerstehulptrainingssysteem, zodat de lokale bevolking toegang krijgt tot levensreddende vaardigheden. In dit project helpen we het Rode Kruis van Zimbabwe 1850 vrijwilligers in eerste hulp op te leiden:

  • 700 vrijwilligers worden opgeleid in eerste hulp
  • 150 hulpverleners worden opgeleid, waaronder ook lesgevers, zodat ze in de toekomst nog meer hulpverleners kunnen opleiden
  • 1000 jongeren van 12 tot 16 jaar helpen we opleiden in eerste hulp zodat ze zelfredzamer worden.

Wij zorgen voor eerste hulp op maat. Samen met een Afrikaans team van experts werden richtlijnen en didactisch materiaal uitgewerkt: African First Aid Materials (AFAM).

Met de financiële steun van de Samen Sterk-actie kan het Rode Kruis nog meer mensen en vrijwilligers in Zimbabwe de nodige eerste hulpkennis bijbrengen en kan men lokaal in de toekomst zelf instaan voor kwaliteitsvolle eerstehulpopleidingen.

Waarom Zimbabwe?

Als je Zimbabwe hoort, denk je dan aan?

Aan een land in zuidelijk Afrika? Dat klopt, het land grenst aan Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika.
Of aan de prachtige Victoriawatervallen? Het zijn de breedste watervallen van Afrika, met 1708 meter breed, en ze zijn 100 meter hoog. 
Of aan de prachtige safari’s die je er kan maken? Het land heeft een geweldige fauna en flora.
Jammer genoeg heeft het land ook een gebrekkige basisgezondheidszorg en vielen er in 2018 meer dan 15 doden per dag in het verkeer, ofwel 34,7 doden per 100.000 inwoners. In vergelijking met België is dat bijna zes keer zo veel. De uitgestrektheid van het land en de slechte weginfrastructuur bemoeilijken de mobiliteit en toegang tot gezondheidszorg.

Op 13 november 2020 konden we al op de steun rekenen van 21 Rode Kruisafdelingen én alle Oost-Vlaamse en Vlaams-Brabantse Rode Kruisafdelingen die samen €28.884 bijdroegen.infografiek

Wil je zelf ook bijdragen?

Vele mensen steunen het Rode Kruis in hun gemeente met de aankoop van een sticker. Dit jaar viel de stickerverkoop jammer genoeg weg omwille van de beperkingen die golden tijdens de eerste golf van coronabesmettingen. Als sympathisant kan je een algemene bijdrage doen aan afdeling Beveren of je kan ook contact opnemen met onze verantwoordelijke internationale samenwerking om een specifieke bijdrage te doen voor de ontwikkelingsprojecten die onze afdeling steunt in het buitenland.

Onze contactpersoon internationale samenwerking is Koen Bastiaens, internationale@beveren.rodekruis.be