Eerste hulp op maat

Een goede kennis van eerste hulp kan levens redden! Door mensen goed op te leiden, kunnen ze levensbelangrijke, eerste zorgen op zich nemen.

Wereldwijd helpen we lokale Rode Kruisverenigingen om meer mensen beter op te leiden in eerste hulp. Met technieken en richtlijnen die aangepast zijn aan de context en lokale gebruiken. In Afrika en India hebben wij richtlijnen ontwikkeld in samenwerking met ons Centrum voor Evidence-Based Practice.

AFAM voor Afrika

Onder onze leiding bundelde een Afrikaans team van experts richtlijnen en didactisch materiaal voor eerstehulpcursussen in Afrika: African First Aid Materials (AFAM). Ze zijn perfect aangepast aan de Afrikaanse context en wetenschappelijk onderbouwd, met aandacht voor traditionele Afrikaanse gebruiken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zaken die lokaal beschikbaar zijn, zoals een deken in plaats van een brancard of honing in plaats van brandwondenzalf. Zeker in landelijk gebied, waar weinig gezondheidswerkers zijn, is deze kennis essentieel.

IFAG voor India

De lokale omstandigheden zijn in India erg verschillend. In sommige regio’s ontbreekt elke vorm van snelle medische zorg. Daarnaast bestaan er maatschappelijke barrières tegenover het bieden van hulp aan gewonden, zeker op openbare plaatsen. En het hoge aantal verkeersslachtoffers in India maakt de nood aan specifieke eerstehulprichtlijnen nog groter.

Daarom hielpen we bij het opstellen van de Indian First Aid Guidelines (IFAG), met eerste hulp die volledig is aangepast aan de Indische cultuur, gebruiken en tradities. Deze richtlijnen vormen de basis voor allerlei eerstehulpmaterialen, aangepast aan de diversiteit en aan de noden van dit enorme land.

 

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • Alle gegevens die je invult in dit formulier worden volgens het gegevensbeleid verwerkt. Wil je meer weten over dit beleid én over wat we met jouw gegevens doen? Klik hier voor meer info.

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk

Nieuws

 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)  is ontzet over de menselijke tol die het toenemende geweld in de Gazastrook eist. De vele doden en gewonden maken nogmaals pijnlijk duidelijk dat de betrokken partijen alle mogelijke voorzorgen moeten nemen om de bevolking te beschermen.  Voor de…

  Lees meer...
 • Afgelopen twee jaar ging er geen week voorbij zonder geweld op een hulpverlener of medische faciliteiten. Hulpverleners mogen echter NOOIT een doelwit zijn. Op deze 8ste mei, Internationale Dag van het Rode Kruis, staan wij hier extra bij stil want zelfs in tijdens van oorlog zijn er regels. Beter…

  Lees meer...
 • Vandaag, 3 mei 2018, is het dag op dag twee jaar geleden dat de Veiligheidsraad van de VN resolutie 2286 unaniem aannam en aanvallen op medisch personeel en faciliteiten veroordeelde. Meer dan 80 landen, waaronder België, steunden deze resolutie. Bij de aanname van de resolutie benadrukte…

  Lees meer...
 • Twee dagen lang was Brussel de uitvalsbasis voor de 2de Internationale conferentie over de toekomst van Syrië en de Regio. Ook het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) was aanwezig en maakt meermaals duidelijk dat enkel een politieke oplossing een einde kan maken aan het Syrische conflict:…

  Lees meer...