Niet-dringend ziekenvervoer

Nieuwe ziekenwagen

Dankzij de vele financiële giften van individuele personen, handelaars en verenigingen heeft de afdeling Zoutleeuw-Linter-Geetbets van het Rode Kruis een nieuwe ziekenwagen kunnen aankopen. 

Martijn Vandewijer, voorzitter van de afdeling, overhandigde de sleutels aan Elke Moonen, coördinator Hulpdienst.

De vorige ziekenwagen was 21jaar oud en werd in de zomer uit gebruik genomen. Een ziekenwagen vervangen vraagt een zware financiële inspanning van een kleine afdeling die geen beroep kan doen op legaten en sponsoring van grote bedrijven en industrieën. 

In de ziekenwagen werden ook de toestellen die nodig zijn bij dringende hulpverlening vernieuwd en hij werd uitgerust met een Astrid communicatietoestel zodat we onmiddellijk in het digitale tijdperk van radiocommunicatie kunnen instappen. 

Om deze extra uitgaven te bekostigen komt er in september een brief in elke brievenbus van Zoutleeuw, Linter en Geetbets met de oproep naar een extra gift. 

Wat nog het meest opvalt is de nieuwe Battenburg-markering met een patroon van geel-groene blokken met hoge zichtbaarheid. Hiermee voldoet de ziekenwagen qua uiterlijk aan het nieuwe uitzicht waaraan alle ziekenwagens vanaf 2024 moeten voldoen en hierdoor beter herkenbaar worden.

Sinds 1 juli 2021 moeten ziekenwagendiensten vergund zijn om niet-dringend liggend ziekenvervoer te mogen uitvoeren. Hiertoe werd de keuring van de ziekenwagen door het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid uitgevoerd.

Binnenkort zal het nieuwe gebouw achter De Passant klaar zijn en krijgt de ziekenwagen ook meteen een nieuw onderkomen.

Tijdens de officiële opening van de nieuwe lokalen zal het publiek kennis kunnen maken met de nieuwe ziekenwagen en de werking van de afdeling. De ziekenwagen zal een eerste keer ingezet worden tijdens de “Opening van het Vinne” op 1 oktober.