Brugfiguren

Het verschil maken

Niet alle schoolkinderen kunnen thuis rekenen op hulp bij schoolwerk. Er zijn gezinnen waar ouders niet kunnen lezen of schrijven, waar ouders de Nederlandse taal niet machtig zijn of waar ouders door ziekte of andere omstandigheden weinig beschikbaar zijn.

In zo'n situaties maakt een brugvrijwilliger het verschil in de schoolcarrière van een kind. Het verschil tussen 'uitvallen' en een normale doorstroming naar het middelbaar onderwijs.

Engagement van de vrijwilliger

Een brugvrijwilliger engageert zich om gedurende één schooljaar een lagere schoolkind te begeleiden. Concreet: eenmaal per week heb je een afspraak met het kind om samen een spelletje te spelen, een onderwerp van school erbij te nemen, plezante dingen te doen, ...

Je wordt hiervoor ondersteund door de leerkracht van het kind, de (professionele) brugfiguur op de school én de omkadering van het Rode Kruis.

Wat staat ervoor in de plaats?

Rode Kruis-Moerbeke-Wachtebeke is een vrijwilligersorganisatie. Als brugvrijwilliger neem je een vrijwillig engagement op. Uiteraard ben je verzekerd (ook 'op weg naar' en 'op terugweg van') en ben je welkom op onze opleidingen en ontmoetingsmomenten voor vrijwilligers.

De grootste return zit 'm in de vaardigheden die je opdoet. Je oefent jouw communicatieve vaardigheden in de specifieke situatie. Je maakt kennis met een kant van de maatschappij die je misschien nog niet kent. En je leert hoe waardevol een vrijwillig engagement kan zijn.

+ Ik wil brugvrijwilliger worden