Rode Kruis-Vlaanderen maakt 300.000 EUR vrij voor hulpverlening in Burundi

Burundi wordt al maanden geteisterd door zware regenval. Die leidt intussen tot overstromingen, landverschuivingen, rivieren die buiten hun oevers treden en een aanzienlijke stijging van het waterniveau van het Tanganyika meer net naast de hoofdstad Bujumbura. 217.000 mensen werden reeds getroffen en er is een grote verspreiding van ziektes zoals cholera. Begin april moesten nog eens meer dan 3.700 personen hun huis verlaten. Dit maakt dat, als gevolg hiervan, vandaag in Burundi ongeveer 100.000 personen intern ontheemd zijn.

Volgens het Burundese Rode Kruis zijn meer dan 19.250 huizen en 209 klaslokalen vernield door de gevolgen van het noodweer en werd er reeds meer dan 40.000 hectare akkerland verwoest. 

Rode Kruis-Vlaanderen is reeds jaren een structurele partner van het Burundese Rode Kruis. Vanuit de huidige projecten, in samenwerking met de federale overheid, wordt 152.000 EUR vrijgemaakt om te helpen bij deze ramp. 

Daarenboven maakt Rode Kruis-Vlaanderen ook 150.000 EUR vrij uit haar eigen noodhulpfonds om het Burundese Rode Kruis op een snelle en efficiënte manier te ondersteunen. 

Met dit geld kan er voorzien worden in de eerste noden zoals eten, drinken en andere basisbehoeften en een dak boven hun hoofd.

Het Burundese Rode Kruis heeft reeds een 280-tal vrijwilligers naar de geïmpacteerde regio's gestuurd. Ze bieden ondersteuning in de evacuatie van mensen die alles intussen kwijt zijn geraakt en geen plaats meer hebben om te verblijven. Naast het voorzien van de eerste basisnoden, informeren ze ook de gemeenschappen over de gevaren van instorting en verdrinking. Het Burundese Rode Kruis voorziet verder in eerste hulp en het voldoen van basis benodigdheden zoals het uitdelen van water en sanitaire kits.

Andere activiteiten die gepland staan zijn o.a. het uitdelen van schoolmateriaal en het opzetten van tijdelijke klassen, het voorzien in psychosociale ondersteuning en het plaatsen van installaties om het water onder controle te houden.

Warme oproep

Wie de slachtoffers in Burundi wil steunen, kan dit doen via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding 'Burundi' of via onze Burundi pagina.