10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Elk jaar gaat van 1 t.e.m. 10 oktober de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid door. Rode Kruis-Vlaanderen zet dan - nog meer dan anders en samen met tal van andere organisaties - het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker.

Want de cijfers liegen er helaas niet om: steeds meer jongeren kampen met angsten en depressies, en over generaties heen krijgen veel mensen te maken met burn-out, rouw of verslaving… Als iemand in je omgeving met zoiets worstelt, wil je er zijn. Dan wil je helpen. Maar hoe doe je dat? Hoe herken je de signalen op tijd? En hoe vermijd je dat je zelf over je grenzen gaat?  Dankzij onze dienst Vorming en Bedrijfsopleidingen kan jij ook leren om anderen helpen. Individueel of in groep, thuis of op je bedrijf? We bieden verschillende mogelijkheden aan.

Online initiatie Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP)

In onze gratis online initiatie Eerste Hulp bij Psychische Problemen zoomen we in op hoe je vanuit je rol als vriend, familie, buur, collega… eerste hulp kan bieden aan iemand met psychische problemen. Tijdens dit interactief webinar geven we je een wetenschappelijk onderbouwde uitleg en gaan we aan de slag met oefeningen en tips om elkaar bij te staan. Er wordt bovendien de nodige aandacht gegeven aan hoe je je eigen grenzen kan leren kennen en deze kan beschermen terwijl je anderen helpt.

Praktisch

  • Verschillende initiaties tussen 1 tot 10 oktober

  • Je krijgt de deelnamelink voor deze initiatie enkele dagen vooraf toegestuurd via mail. Niet ontvangen? Check je spam.
  • Deze gratis online initiatie is een initiatie, geen opleiding. Je krijgt hiervoor geen deelnameattest.

Geïnteresseerd? Schrijf je hier in!

Opleiding Eerste Hulp bij Psychische Problemen

In deze opleiding leer je de tips en richtlijnen toepassen via oefeningen, versterk je inzichten in groepsgesprekken en zoek je je eigen sterktes, houding en woorden om anderen te helpen. Je leert je zelfzorgplan gebruiken en ook je grenzen aangeven. Je kan dit doen in een veilige oefenomgeving onder begeleiding van onze ervaren lesgevers.

De opleiding is gericht op +16-jarigen en duurt 12 uur, verdeeld over 4 verschillende sessies van 3 uur. Je wordt in alle opleidingssessies verwacht. Er zijn momenteel nog plaatsen beschikbaar te Zonhoven, Gent, Leuven, Hasselt en Wervik.

Zoek hier een opleiding

Bedrijfsopleiding EHBP

Als bedrijf of onderneming wil je natuurlijk ook inzetten op mentaal welzijn en een goede work-life balans. Op de werkvloer kan je hiervoor al de eerste, belangrijke stappen zetten. Als werkgever en werknemer heb je de keuze tussen de open en gesloten opleidingen.

Open opleiding

  • Jij komt naar ons en schrijft individueel of met enkele collega’s in
  • 1 dag opleiding in Gent, Mechelen of Antwerpen
  • Focus op de werkomgeving: de nodige tools en achtergrond voor collega’s die er willen zijn voor elkaar. Je werkt samen met deelnemers uit andere bedrijven 

Ik wil erbij zijn

Gesloten opleiding

  • Wij komen naar jouw bedrijf
  • Vanaf 5 t.e.m. 12 deelnemers
  • Keuze uit 4 uur, 1 dag of 2 dagen EHBP
  • Focus op de werkomgeving: je kan kiezen uit verschillende thema's, specifiek voor jouw bedrijf/onderneming, waarvan we de nodige tools en achtergrond aanbieden voor collega’s die er willen zijn voor elkaar..

Ik vraag een opleiding aan

Eerste Hulp bij Moeilijke Gevoelens: EHBP voor en door kinderen

Speciaal voor kinderen tussen de 8 en 10 jaar lanceerden we dit jaar verschillende pakketten die door ouders, opvoeders en leerkrachten gebruikt kunnen worden om kinderen uit de tweede graad lagere school helpende vaardigheden aan te leren. Want er staat geen leeftijd op anderen willen én kunnen helpen.

De focus ligt op steun te zoeken en aan te bieden aan leeftijdsgenoten, want praten met een volwassenen is niet altijd gemakkelijk voor een kind. Ze leren hoe ze elkaar kunnen uitnodigen om te vertellen hoe het echt met hun gaat, om goed te kunnen luisteren naar elkaar en samen na te denken bij wie ze terecht kunnen voor meer hulp maar ook om moeilijkere gevoelens bespreekbaar te maken.

Download de lespakketten hier

De Houvast-app

Deze app komt aan bod komen tijdens verschillende opleidingen maar is voor iedereen gratis beschikbaar. Het is een handige hulpmiddel dat je kan gebruiken wanneer iemand in jouw omgeving het moeilijk lijkt te hebben of als je zelf meer aandacht wil besteden aan zelfzorg.

De app vormt het derde luik in ons pakket EHBP, naast het handboek Luister! en de opleiding EHBP. Daar waar het boek de basis vormt en de opleiding vooral focust op durven helpen en oefenen, biedt de gratis app Houvast vooral actiegerichte tips en heel concrete kennis waar je meteen mee aan de slag kan.

Meer info over de Houvast-app