Vorming

Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt. Weet je dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen? Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen. Via onze opleidingen leren we je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je wat je moet doen als er iets gebeurt.

Recente cursus

Het is weer zover, wij zijn klaar voor onze najaarscursus Eerste Hulp. In vier zaterdagen kan je volledig klaar zijn om met kennis van zake wonden te verzorgen, bloedingen te stelpen, te reanimeren, om te gaan met verslikkingen of beroertes. 

Maak je agenda vrij op de zaterdagen 28 september, 5 oktober, 12 oktober en 19 oktober om de lessen te volgen van 9.30 tot 16 uur. Het examen valt op 26 oktober en dan ga je naar huis met een officieel diploma. De cursus is volledig gratis en gaat door in ons Lilse lokaal op de Gierlebaan 26A.

Inschrijven kan tot vrijdag 20 september bij vorming@lille.rodekruis.be. Opgepast, de plaatsen zijn beperkt.

  

Opleidingen Eerste Hulp & Helper

Waarover gaat het?

Cursus Eerste Hulp leert je kleine en grote wonden verzorgen, bloedingen stelpen, omgaan met verslikking, verstuikingen ... Ook de aanpak van een hartaanval of een beroerte komt aanbod in de 16 uren cursus. Bovendien leer je reanimeren. En het belangrijkste van allemaal, je leert hoe je zo’n eerstehulpsituatie nu eigenlijk aanpakt, of het nu om een groot of een klein ongeval gaat.

Cursus Helper verfijnt deze vaardigheden. Die cursus duurt ook 16 uur . Je komt er meer te weten over wat te doen en hoe te helpen bij flauwte, hersenschudding, insectensteken en tekenbeten, kortademigheid, hyperventilatie, onderkoeling, zonneslag en hitteslag, epilepsie ...

Op het einde van beide cursussen kan je examen afleggen en het brevet Eerste Hulp & Helper behalen.

Hoe werkt het?

Het Rode Kruis Lille biedt jaarlijks tweemaal deze opleidingen aan in haar eigen lokalen: één editie met lessen tijdens het weekend, één met informatie op avonden. Vanaf 16 jaar kan je deze cursussen kosteloos komen volgen en er in je eigen leven de vruchten van plukken. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met onze verantwoordelijke voor vorming via vorming@lille.rodekruis.be!

(Als je de Rode Kruismicrobe te pakken hebt, kan je nadien nog verder gaan in andere cursussen en vrijwilliger worden bij onze hulpdienst.)

Ik wil me inschrijven voor de cursus Eerste Hulp & Helper!

Hartveilig

De gemeente Lille werkt samen met het Lilse Rode Kruis om van Lille een hartveilige gemeente te maken. Het project ‘Steden en Gemeenten Hartveilig’ wil de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken.

Er zijn twee criteria om een hartveilige gemeente te worden.

Enerzijds moet er minstens één automatische externe defibrillator (AED) op ons grondgebied staan die publiek toegankelijk is.

  • Bibliotheek Gierle - Singel 1, Gierle
  • Heemhuis Lille - Rechtestraat 7, Lille
  • PWA - Dorp 30, Poederlee
  • Kerk Wechelderzande (ingang Heymansstraat) - Heymansstraat, Wechelderzande
  • Sporthal Balsakker (tijdens de openingsuren) - Balsakker, Lille

Inwoners en werknemers van de gemeente moeten leren reanimeren en de AED te gebruiken. Een AED kan in noodsituaties gebruikt worden bij het reanimeren. Zo kunnen we samen mensenlevens redden. Maar enkel een AED aan de muur: daar is geen enkel slachtoffer mee gered. Leer reanimeren.

Rode Kruis Lille biedt alle Lilse verenigingen en inwoners een gratis opleiding Hartveilig aan. Tijdens een 3 uur durende opleiding leer je reanimeren en wordt je opgeleid in het gebruik van de AED.

Ben jij geïnteresseerd in een opleiding Hartveilig? Neem contact op via vorming@lille.rodekruis.be of kijk even op hun Facebookpagina Hartveilig Lille.

Ik wil me inschrijven voor de Hartveilig cursus als individu!

Ik wil me inschrijven voor de Hartveilig cursus als groep!