Rode Kruis Lille schittert in parade tijdens nationale defilé: "Een echte eer!"

21/07/19

Bekende gezichten gezien tijdens het defilé op de nationale feestdag? Dat kan zeker. Tijdens de parade passeerde op 21 juli de ambulance van Rode Kruis Lille. De wagen was uitverkoren om met haar nieuwe striping aan de koninklijke familie, de hooggeplaatste politici en het volk te laten zien hoe ook het Rode Kruis een essentieel deel is van de hulpverlening in ons land. "Een hele eer", reageert voorzitter Tor Wynants.

Met een statige blik op koning Filip reed de blinkende ambulance strak in formatie voorbij het applaudisserende publiek. Het nieuwe jasje van de ziekenwagen fonkelde in het zonlicht, waardoor het goed tot zijn recht kwam. Ook in het programmaboekje voor de officiële genodigden was de Peugeot Boxer van Lille te zien. Exact zoals het Rode Kruis het gepland had, want de ambulance van Lille is een paradepaardje: het eerste operationele exemplaar uit provincie Antwerpen dat de nieuwe striping heeft.

Op de passagiersstoel zat voorzitter Tor Wynants. De gloednieuwe uniformen van Rode Kruis Lille kon hij aan ministers Alexander De Croo en Pieter De Crem tijdens de schouwing, waarna hij genoot van een uitzonderlijk perspectief op het spektakel. "Ik ben al vijftig jaar actief in het Rode Kruis van Lille, maar voor mij was dit wel echt een speciale ervaring", vertelt hij achteraf. "Het is een eer om te mogen meerijden en onze afdeling op die manier in de kijker te zetten."

Achter het stuur reed Nick Vervoort, de hulpdienstverantwoordelijke, die ook actief is als ambulancier in de Lilse afdeling. "Backstage was het een geweldige ervaring om mee te maken. Het moment dat de koninklijke escorte te paard passeerde zal ik niet snel vergeten. Tijdens het oplijnen voor de parade hadden we ook uitgebreid de tijd om alle exotische wagens in een soort unieke grote openluchttentoonstelling te bekijken. Al goed, want tijdens het defilé moest ik me redelijk hard focussen op het rijden zelf, wat niet zo vanzelfsprekend was aan die snelheid en vlakbij alle andere wagens. Ik kon de koning dan misschien niet zien, ik vond het een echt voorrecht om hieraan mee te mogen doen.

Bekijk hier het moment waarop de Lilse ambulance langs de tribune passeerde:

Benieuwd hoe het er achter de schermen uitzag: zo!