Dit was ons succesvol 2018: een blik achter de schermen

01/01/19

Met veel trots en plezier laten wij interessante cijfers en statistieken uit onze werking van 2018 zien. Dankzij de steun en het enthousiasme van onze vrijwilligers en onze sympathisanten mogen wij spreken van een succesvol en zorgzaam jaar. Daarom willen wij u een blik achter de schermen gunnen.

In al onze takken van afdeling Lille zijn er talloze vrijwilligers dag in dag uit in de weer om een geslaagde jaarwerking te garanderen. Wij stellen onze takken dan ook graag even aan u voor.

HULPDIENST 2018

Met 28hulpdienstvrijwilligers kon onze afdeling bij maar liefst 60 lokale acties preventief zorgen voor de veiligheid van de inwoners van Groot-Lille. Maar liefst 1.762 uren - wat gelijkstaat met één jaar fulltime werken - waren wij voor onze hulpdienst in de weer.

En dat was zeker nodig. Onze vrijwilligers deden 302 verzorgingen, waarvan 16 afvoeringen met onze ambulance. Een sterke stijging ten opzichte van andere jaren, want daar zet onze hulpdienst stevig op in. Vooral in juli hadden we het druk met maar liefst 354 verzorgingen, maar ook in juni (236) en in september (182) hielpen we veel inwoners verder. 

Naast al dat pratkische werk, kregen we ook nog heel wat theoretische bijscholingen in verband met reanimatie, defribilatie en medisch handelen. Ook benadering slachtoffer, communicatie, immobilisatie en vervoer bestudeerden we opnieuw. 

Met veel plezier laten we ook weten dat we ons wagenpark hebben kunnen uitbreiden. Wij mochten een nieuwe aanwinst verwelkomen: een ambulance. Die zullen we in 2019 klaarstomen met de gloednieuwe bestickering van Rode Kruis Vlaanderen.

VORMING 2018

Helpen helpen, wil ook zeggen dat we helpen bijleren. Dit jaar leerden 25 cursisten bij ons succesvol hoe ze Eerste Hulp moesten toedienen dankzij onze twee cursussen. Onze vrijwilligers van Hartveilig gaven dan weer 4 lessen aan verschillende lokale bewegingen. Zo leerden we 57 volwassen reanimeren en 57 kinderen. 

Leer helpen helpen met Rode Kruis Lille 

UITLEENDIENST 2018

Ook onze uitleenpunten in Gierle en Poederlee zaten dit jaar niet stil. In het totaal konden we dit jaar met 85 materialen de inwoners van Groot-Lille bijstaan. Vooral krukken (35) worden bij ons in grote getalen meegegeven, zij vormen bijna de helft van onze uitleningen. Ook met rolstoelen (18) wisten we heel wat gewonden te helpen. Maar in 2018 was er vooral één grote stijging te zien: onze vrijwilligers plaatsten ook 19 elektrische hoog-laagbedden, waardoor ze een plekje in de top 2 krijgen.

Extra benieuwd naar hun werking, de dagprijs en waarborg? Sinds dit jaar hebben we ook onze eigen folder, die bij alle dokters in de deelgemeentes te vinden zijn.

  

BLOED 2018

Wisten jullie dat het grootste aantal bloedgiften in onze gemeente deze keer in de herfst werden gegeven? Dat blijkt uit onze cijfers. Vooral in de parochiezaal in Lille kunnen we heel wat bloedzakjes laten vullen, keer op keer. In het totaal waren dat er maar liefst 367 dit jaar. 

Onze oudgedienden verwelkomen we tijdens de bloedinzamelacties altijd met open armen, met koffietjes en met een lekkere traktatie. Maar dit jaar mochten we ook 49 nieuwe donoren bij ons ontvangen. Dat is natuurlijk geweldig. Vooral in Poederlee was er dit jaar een opvallende piek naar boven. Daar kregen we 17 nieuwe gezichten te zien.

Helaas zien we in onze jaarvergelijking wel een daling wat bloeddonoren betreft. En dat is natuurlijk jammer, want bloed geven doet leven! Heb je zin om ons dit jaar te komen helpen om de cijfers omhoog te krijgen? Kijk dan zeker eens op onze recente bloedkalender

Of ben je eerder benieuwd hoe dat er aan toe gaat? In Info Lille verscheen in 2018 een leuk artikel over welk stappenplan we volgen. Neem zeker eens een kijkje op onze uitgebreide versie.

PR 2018

Tijdens één evenement zijn we niet uit het straatbeeld weg te denken: de veertiendaagse stickeractie. Dan staat u ons met uw glimlach en vijf euro bij aan de afritten van de autostrade en aan de deuren van onze lokale supermarkten, een bijdrage die wij heel erg appreciëren. In 2018 waren we in 11 uur tijd met 19 vrijwilligers uitverkocht. Van alle stickers die in Groot-Lille worden aangekocht, gaat de opbrengst rechtstreeks naar onze lokale afdeling.

Benieuwd naar wat wij nog meer doen? Dan kan je onze Facebookpagina volgen. Daar posten we jaarlijks wel honderd posts over het reilen en zeilen in afdeling Lille. Van foto's achter de schermen van onze hulpdiensten, tot filmpjes over hoe een bloedinzamelactie er nu precies uitziet. Toch liever de klassieke kanalen? Dan kan u altijd op de gemeentelijke borden kijken naar onze cursusdata bijvoorbeeld. Of neem gerust een flyer of affiche mee in winkels, bakkerijen en frituren over heel Groot-Lille.

Kort samengevat willen wij vooral zeggen: ons jaar was niet hetzelfde geweest zonder onze enthousiaste vrijwilligers, en zonder uw steun. Bedankt voor 2018! Dankzij jullie zijn wij er helemaal klaar voor om van 2019 een minstens even groot succes te maken.