Dit was ons succesvol 2017: een blik achter de schermen

01/01/18

Met veel trots en plezier laten wij interessante cijfers en statistieken uit onze werking van 2017 zien. Dankzij de steun en het enthousiasme van onze vrijwilligers en onze sympathisanten mogen wij spreken van een succesvol en zorgzaam jaar. Daarom willen wij u een blik achter de schermen gunnen.

In al onze takken van afdeling Lille zijn er talloze vrijwilligers dag in dag uit in de weer om een geslaagde jaarwerking te garanderen. Wij stellen onze takken dan ook graag even aan u voor.

HULPDIENST 2017

Met 33 hulpdienstvrijwilligers kon onze afdeling bij maar liefst 68 lokale acties preventief zorgen voor de veiligheid van de inwoners van Groot-Lille. Maar liefst 1.618 uren - wat gelijkstaat met één jaar fulltime werken - waren wij voor onze hulpdienst in de weer.

En dat was zeker nodig. Onze vrijwilligers deden 263 verzorgingen, waarvan 6 afvoeringen met onze ambulance. Vooral in juli hadden we het druk met maar liefst 329 verzorgingen, maar ook in juni (236) en in april (230) hielpen we veel inwoners verder. 

Naast al dat pratkische werk, kregen we ook nog heel wat theoretische bijscholingen in verband met spalken, hypothermie, massieve bloedingen, tourniquets, enzovoort. 

Ook buiten onze gemeentegrenzen waren onze hulpdienstvrijwilligers aanwezig. Zo hielpen we op de provinciale rampoefening PUMA, de provinciale oefendag en verschillende preventieve hulpacties in andere gemeentes.

Extra benieuwd naar hun werking? Sinds dit jaar hebben we ook onze eigen folder.

VORMING 2017

Helpen helpen, wil ook zeggen dat we helpen bijleren. Dit jaar leerden 12 cursisten bij ons succesvol hoe ze Eerste Hulp moesten toedienen. Onze vrijwilligers van Hartveilig gaven dan weer vijf lessen aan verschillende lokale bewegingen. Zo leerden we 62 volwassen reanimeren en 25 kinderen. 

Leer helpen helpen met Rode Kruis Lille

 

BLOED 2017

Wisten jullie dat het grootste aantal bloedgiften in onze gemeente in de winter worden gegeven? Dat blijkt uit onze cijfers. Vooral in de parochiezaal in Lille kunnen we heel wat bloedzakjes laten vullen, keer op keer. In het totaal waren dat er maar liefst 412 dit jaar. Ook in Gierle hebben we steeds een geweldig opkomst, met maar liefst 382 donoren. 

Onze oudgedienden verwelkomen we tijdens de bloedinzamelacties altijd met open armen, met koffietjes en met een lekkere traktatie. Maar dit jaar mochten we ook 51 nieuwe donoren bij ons ontvangen. Dat is natuurlijk geweldig. Benieuwd of je ook een nieuwe donor kan worden: kijk dan zeker eens rond op onze website.

Helaas zien we in onze jaarvergelijking wel een daling wat bloeddonoren betreft. En dat is natuurlijk jammer, want bloed geven doet leven! Heb je zin om ons dit jaar te komen helpen om de cijfers omhoog te krijgen? Kijk dan zeker eens op onze recente bloedkalender

UITLEENDIENST 2017

Ook onze uitleenpunten in Gierle en Poederlee zaten dit jaar niet stil. In het totaal konden we dit jaar met 95 materialen de inwoners van Groot-Lille bijstaan. Vooral krukken (44) worden bij ons in grote getalen meegegeven, zij vormen bijna de helft van onze uitleningen. Ook met rolstoelen (23) wisten we heel wat gewonden te helpen. In 2017 plaatsten onze vrijwilligers ook 18 elektrische hoog-laagbedden.

Benieuwd naar de dagprijs en waarborg? Kijk gerust even in onze lijsten.

Deze materialen lenen we uit

PR 2017

Tijdens één evenement zijn we niet uit het straatbeeld weg te denken: de veertiendaagse stickeractie. Dan staat u ons met uw glimlach en vijf euro bij aan de afritten van de autostrade en aan de deuren van onze lokale supermarkten, een bijdrage die wij heel erg appreciëren. Va alle stickers die in Groot-Lille worden aangekocht, gaat de opbrengst immers rechtstreeks naar onze lokale afdeling.

Benieuwd naar wat wij nog meer doen? Dan kan je onze Facebookpagina volgen. Daar posten we jaarlijks wel honderd posts over het reilen en zeilen in afdeling Lille. Van foto's achter de schermen van onze hulpdiensten, tot filmpjes over hoe een bloedinzamelactie er nu precies uitziet. Toch liever de klassieke kanalen? Dan kan u altijd op de gemeentelijke borden kijken naar onze cursusdata bijvoorbeeld. Of neem gerust een flyer of affiche mee in winkels, bakkerijen en frituren over heel Groot-Lille.

Kort samengevat willen wij vooral zeggen: ons jaar was niet hetzelfde geweest zonder onze enthousiaste vrijwilligers, en zonder uw steun. Bedankt voor 2017! Dankzij jullie zijn wij er helemaal klaar voor om van 2018 een minstens even groot succes te maken.