Rode Kruis Lille viert 500ste cursist Hartveilig

Op vrijdag 10 maart 2023 mocht Hartveilig Lille haar 500ste cursist verwelkomen tijdens hun 42ste hartveiligles. "Dank aan alle deelnemers en rode kruis vrijwilligers die sinds 2015 Hartveilig Lille mogelijk maakten!" zeggen initiatiefnemers Marissa Paulussen en Nico Paepen, die in het voorjaar 2015 de eerste stappen zetten om Rode Kruis Lille en haar hele gemeente hartveilig te maken.

"Waarom we dit doen? Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen de 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot wel 70%. Met het hartveiligproject wil Rode Kruis Vlaanderen enerzijds de overlevingskansen van slachtoffers bij een hartstilstand verhogen en anderzijds de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten", aldus de vrijwilligers.

Dit is ook de grote reden waarom Marissa Paulussen en Nico Paepen in het voorjaar van 2015 in Hasselt naar de les gingen om animator Hartveilig te worden. In april 2015 mochten ze dan ook de eerste cursisten verwelkomen tijdens een hartveiligles in Lille. "Niet wetende of het project Hartveilig zou aanslaan in de gemeente, zijn we nu zeer trots op wat we reeds gerealiseerd hebben doorheen de jaren. Er kwamen niet enkel geïnteresseerde burgers naar hun vrije lessen. Maar ook families, wielerclubs, wandelclubs, groepen vrienden en collega’s volgden de les Hartveilig om te leren reanimeren. Ook het gemeentepersoneel volgde jaarlijks les en het gemeentebestuur hing verscheidene AED’s op in elk van de vier dorpen. Lille is dan ook terecht een hartveilige gemeente. Dank je wel, allemaal", besluiten ze.

Wist je dat ze zich inzetten om de lessen Hartveilig gratis te geven? En ook jij bent altijd welkom tijdens een van hun lessen. Stuur hen een mailtje op vorming@lille.rodekruis.be of hou hun facebookpagina in het oog om op de hoogte te blijven van hun lessen.