Gemeente Lille verlengt trots titel van 'Hartveilige gemeente'

Gemeente Lille mag zich voor de komende twee jaar opnieuw trots een 'Hartveilige Gemeente' noemen. Daarvoor kan ze rekenen op Rode Kruis Lille. Om Hartveilig te zijn, moet een gemeente minstens een toegankelijk AED-toestel plaatsen en 10 procent van het gemeentepersoneel hoort een opleiding reanimatie en defibrileren te hebben gevolgd.

Aan die regel voldoet Gemeente Lille met verve, want er zijn maar liefst acht reanimatietoestellen voorzien in de ganse gemeente. "Elke deelgemeente heeft er minstens één. Op de meest herkenbare en drukke plaatsen is er een publiek toestel te vinden. Op elk moment van de dag kan je het gebruiken in nood. Dat is natuurlijk noodzakelijk, want een ongeval of een noodsituatie valt niet enkel voor tijdens de openingsuren uiteraard. Wij maakten een handige kaart om de mensen in één blik te laten weten waar deze levensreddende AED’s zich bevinden.”

Bekijk nu de kaart

Van levensbelang

Rode Kruis Lille biedt bovendien alle Lilse verenigingen en inwoners een gratis opleiding Hartveilig aan. “Tijdens een 3 uur durende opleiding leer je reanimeren en word je opgeleid in het gebruik van de AED”, vertelt Marissa. De opleidingen hartveilig zijn broodnodig. “Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, kan je de overlevingskans van het slachtoffer verhogen tot 70%”, weet Marissa, die vanuit Rode Kruis Lille haar schouders onder het Hartveiligproject zet.

Lees meer over 'Hartveilig'