Dendermondse helden van hier: Joris

Angst in de ogen van patiënten die we ophalen en hun gezinsleden die op afstand achterblijven.

vrijwilliger: Joris D’hondt
discipline: hulpdienst
beroep: Capacity Manager bij AXA


Hoelang ben je al vrijwilliger bij het Rode Kruis?
Ik ben 6 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis, waarvan 5 jaar binnen de Hulpdienst.

Waaruit bestaat jullie taak/hoe ziet jullie dag eruit?
Wij zijn van wacht vanuit de provinciale zetel om de ziekenwagen van Rode Kruis Oost-Vlaanderen te bemannen. Deze ziekenwagen is één van de drie ziekenwagens die 24/7 wordt ingezet op vraag van de Noodcentrale 112 om patiënten met een (vermoedelijke) Covid19-besmetting naar het ziekenhuis te brengen.

Wanneer we op standplaats van wacht zijn houden we ons nuttig bezig, of kijken we gezellig TV tot wanneer de NC112 ons opbelt voor een opdracht. Vanaf dat moment hebben we 5 minuten om te vertrekken en binnen de 30 of 60 minuten (afhankelijk van de inschatting van de ernst van de toestand van de patiënt door de NC112) moeten we bij de patiënt ter plaatse zijn. Deze interventies zijn gespreid over de volledige provincie, uiteraard rekening houdende met de mogelijkheden qua aanrijtijd.



Wat heeft het meeste impact op jou tijdens dit werk?
De angst in de ogen van de patiënten die we ophalen en in die van hun gezinsleden die vanop een afstand afscheid moeten nemen, zonder te weten of en wanneer ze hun geliefde zullen terugzien.

Vrezen jullie soms niet voor jullie eigen gezondheid?
Wij zijn zeer strikt op het naleven van alle voorzorgsmaatregelen. Zowel tijdens de ritten als tussendoor. Zelf doe ik mijn wacht steeds met dezelfde collega (Mathieu, red.) waardoor wij inmiddels perfect op elkaar zijn ingespeeld en zonder woorden elkaar kunnen aanvullen. Eén van ons werkt in de ‘vuile’ zone en de andere blijft altijd ‘proper’. Zo beperken we het risico op overdracht van besmetting optimaal. Na iedere interventie en voor het begin van onze shift wordt de ziekenwagen ook volledig gedesinfecteerd.
Tijdens onze wacht zijn we vaak lang in nauw contact met elkaar. Dan is het ook belangrijk dat je weet dat jouw collega, net als jezelf, ook in het dagelijkse leven de maatregelen van de overheid opvolgt om besmetting te voorkomen.


Waarom zou iemand aanraden toch vrijwilliger te worden?
Er is niets dat meer voldoening geeft dan andere mensen te kunnen helpen, zeker op het moment dat zij dit het hardst nodig hebben. Bovendien kom je terecht in een hechte groep van vrijwilligers waar je vaak zeek sterke banden opbouwt met je collega’s.

Wil je graag afdeling Dendermonde steunen?
https://www.rodekruis.be/afdeling/dendermonde/wat-kan-jij-doen/steun-financieel/
Wil je ook graag vrijwilliger worden?
https://www.rodekruis.be/afdeling/dendermonde/wat-kan-jij-doen/word-vrijwilliger/