Afdeling Brugge onder de loep

Onze afdeling maakt deel uit van Rode Kruis-Vlaanderen. Rode Kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland.

De verschillende disciplines op een rijtje:

1/ Sociale hulpverlening

De hulpverlening van het Rode Kruis is heel uiteenlopend. Onze sociale activiteiten zijn misschien niet altijd even zichtbaar en gekend  voor de buitenwereld, maar ze betekenen wel een wereld van verschil voor de mensen die erop rekenen. Denk bijvoorbeeld aan bejaarden, chronisch zieken, mensen met een handicap, kinderen met leerproblemen … Een bemoedigend woord, een steuntje in de rug of hulp waar mogelijk kunnen wonderen doen.

In brugge zijn we actief op de volgende terreinen:

Wij zijn actief in verschillende Woon en Zorgcentra 

Onze vrijwilligers werken mee aan creatieve activiteiten en nog veel meer.

Jaarlijks geven we in een 3-tal Woon en Zorgcentra een Rodekruis feest. Leuke muziek, zingen, dansen, gewoon wat bewegen vanuit een rolwagen of een taartje eten en koffie drinken. Puur plezier voor alle aanwezigen. Dat horen en zien we bij zowel de verzorgenden als bij de bewoners.

Ja we zijn niet meer weg te denken uit tal van Woon en Zorgcentra!

Wij zijn actief in verschillende scholen als brugfiguren

Sommige kinderen hebben het moeilijk op school en kunnen extra begeleiding goed gebruiken. Met ons Brugfigurenproject zorgen wij op school voor extra begeleiding en bij activiteiten in de klas. Zo helpen we de kloof te verkleinen en blijft onderwijs een belangrijke hefboom  om kinderen betere toekomstkansen te geven.  

Wij zijn actief in de Zorg Bibliotheek

Zorgbib is meer dan een boek!

Wanneer je voor korte of langere tijd in een zorgvoorziening verblijft, kunnen een goed boek, een cd of dvd deugddoende ontspanning brengen. Daarom is er Zorgbib. Naast het uitlenen van boeken, cd’s, dvd’s … maken onze vrijwilligers vooral tijd voor een kort bezoek, een gesprekje of een ontspannende activiteit met patiënten en bewoners.

Zoals jullie kunnen lezen er is veel werk aan de winkel!

Nieuwe vrijwilligers zijn heel erg welkom!! Voel jij het al kriebelen om onze groep aan te vullen en te versterken? 

Laat het ons weten!

  

2/ Vorming

Eerste hulp is niet moeilijk. Met een paar technieken en een aantal tips kan je als snel een wereld van verschil maken voor een slachtoffer. Iedereen kan bovendien eerste hulp leren.

Kleine en grote wonden, bloedingen, verslikking, breuken, verstuikingen en ontwrichtingen, vergiftiging, hoofd-en wervelletsel en nog zoveel meer worden door het Rode Kruis aangeleerd. Per jaar organiseren we 2 'open' cursussen: Eerste Hulp en Helper (voor- en najaar). Deze cursussen zijn gratis. Geïnteresseerden voor de cursussen kunnen zich online inschrijven via deze link.

Heb je eerder interesse om mee cursussen te geven of als 'levend didactisch materiaal' te dienen?

Laat het ons weten!

 3/ Jeugd Rode Kruis

Jeugd Rode Kruis profileert zich als open jeugdbeweging: dat betekent dat bij Jeugd Rode Kruis iedereen welkom is! Er is geen lidgeld, geen verplichte startdatum aan het begin van het werkjaar, geen verplicht uniform. Instappen kan eender wanneer. Als je wil, kan je eens komen ‘proeven’: een kijkje komen nemen op een activiteit, en nadien beslissen of je in de toekomst nog wil terugkomen.

In Brugge wordt ongeveer elke drie weken een activiteit georganiseerd voor kinderen en jongeren tussen 6 en 15 jaar. Deze hebben vaak een educatieve insteek: er wordt gewerkt rond actuele maatschappelijke en Rode Kruisgerelateerde thema’s. We vinden het fijn als de kinderen inhoudelijk iets opsteken, maar centraal hierin staan uiteraard spel en plezier. Jeugd Rode Kruis, da’s fun! We vinden ook samenwerking en groepsgevoel erg belangrijk. Daarom staat er regelmatig ook een geheel ontspannende activiteit op de planning: ijsschaatsen, een uitstap, … In augustus trekken we zelfs met alle leden op kamp!

Er wordt gewerkt in drie groepen: Spatjes (6-9 jaar), Spuitjes (10-12 jaar) en Spetters (13-15 jaar). Vaak werken de groepen los van elkaar, maar regelmatig worden ook grote spelen georganiseerd met alle groepen samen. Leiding kan je worden van 16 jaar.

Naast de jeugdbeweging, werkt Jeugd Rode Kruis ook sterk naar eerste hulp toe: we organiseren korte eerstehulpinitiaties en uitgebreide eerstehulpcursussen voor alle leeftijden. Dit doen we zowel in onze eigen kern, als in scholen en jeugdverenigingen.

De activiteiten gaan gewoonlijk door in onze nieuwe lokalen in Kleine Monnikenwerve 10 te 8000 Brugge.

Jeugd Rode Kruis-Brugge heeft ook zijn eigen Facebookpagina. Updates en foto's van onze activiteiten zijn te vinden op onze Facebookpagina. Geef ons gerust een duimpje omhoog!

Interesse in Jeugd Rode Kruis? Klik dan gerust hier door!

4/ Hulpdienst

5/ Bloed

Overal in Vlaanderen zamelt Rode Kruis-Vlaanderen bloed in. Niet alleen voor heel veel zieke mensen is dit van levensbelang. Ook na verkeersongevallen, bij operaties of na bevallingen is er vaak heel wat bloed nodig om levens te redden. Daarom is het belangrijk dat er altijd voldoende bloed in voorraad is. Ook onze afdeling helpt. Je kan bij ons bloed geven. Kom jij ook langs? Er zijn collectes in Zeebrugge, Dudzele en te Sijsele.