Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

Waarschuwingsfase Warmteactieplan

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) heeft voor de volgende dagen hoge temperaturen voorspelt die ernstige gezondheidsrisico's kunnen inhouden. Er wordt aan iedereen aangeraden om extra voorzorgen te nemen, zowel voor jezelf als voor kwetsbare mensen in je omgeving: ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen. Zij lopen immers het meeste risico op gezondheidsproblemen.

Hitte bij ouderen

De (na)zomer brengt warme temperaturen met zich mee en voor ouderen kan deze hitte een bedreiging vormen voor de gezondheid. We leren je graag hoe je de symptomen die kunnen optreden kan herkennen, hoe je eerste hulp kunt verlenen bij hitte-gerelateerde aandoeningen, maar voornamelijk hoe je ze kan voorkomen. Hier zijn enkele richtlijnen om ouderen en jezelf te helpen tijdens periodes van hitte.

Welke kwaaltjes treden op en hoe handelen?

  • Uitdroging: Ouderen hebben vaak een verminderd dorstgevoel en kunnen moeite hebben om voldoende te drinken.

Zorg ervoor dat ouderen regelmatig kleine hoeveelheden water drinken om uitdroging te voorkomen. Moedig hen aan om ook voedingsmiddelen die veel vocht bevatten, zoals fruit en groenten, te eten.

  • Hitteslag: In een warme omgeving bestaat de kans dat de warmteproductie te hoog wordt in vergelijking met de warmteafgifte. Symptomen zijn: overmatig zweten, duizeligheid, hoofdpijn en spier- of buikkrampen.

→ Breng hem of haar naar een koele plek om uit te rusten. Verwijder eventueel te warme kleding en koel het slachtoffer af met een ventilator of natte doeken in de hals, onder de oksels of in de lies. Handen en voeten in koud water dompelen, kan ook een remedie zijn. Wat je best niet kan doen is koortswerende middelen toedienen. Koorts heeft een andere oorzaak, dus die medicatie is hier niet op zijn plaats.

  • Flauwte: Dit kan je herkennen als iemand zich duizelig voelt, zwarte vlekken ziet of misselijk is. Het kan gepaard gaan met een warm gevoel, ondanks dat de huid koud en klam aanvoelt.

→ Als iemand flauwvalt, leg hem of haar dan plat op de grond en til eventueel de benen iets omhoog. Zorg ervoor dat de persoon voldoende frisse lucht krijgt en maak kleding die de ademhaling kan bemoeilijken, los. Koude kompressen of een vochtig doekje op het voorhoofd kunnen voor verkoeling zorgen. Blijf de ademhaling controleren. Alarmeer de Noodcentrale 112 als het slachtoffer na 2 minuten niet wekbaar is.

Hoe deze kwaaltjes voorkomen?

Het voorkomen van een hitte-gerelateerde problemen is natuurlijk de beste manier om ouderen en jezelf te beschermen. Dit kan dankzij enkele eenvoudige tips:

  • Houd een oogje in het zeil bij ouderen in je buurt. Ga regelmatig langs, breng boodschappen en help hen om de woning koel te houden. Het is immers aangewezen om de koelste plaats in huis op te zoeken op warme dagen. Creëer eventueel een koele omgeving door gebruik te maken van ventilatoren in combinatie met het openen van ramen voor luchtcirculatie.
  • Beperk fysieke activiteit tijdens de warmste uren van de dag en plan activiteiten in de koelere ochtend- of avonduren. En zoals eerder vermeld is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, voldoende water drinken is dus de boodschap. Zorg ervoor dat oudere meer drinken dan gewoonlijk bij hoge temperaturen. Bij voorkeur regelmatig kleine hoeveelheden en vermijd alcohol- en/of druggebruik alsook cafeïne houdende dranken.
  • Moedig hen aan om lichte, ademende kleding te dragen en zich te beschermen tegen directe blootstelling aan de zon op het hoofd met hoeden of parasols. Zorg voor schaduwrijke plekken buitenshuis en vermijd blootstelling aan direct zonlicht tijdens de heetste uren van de dag.

Wat als het toch misloopt?

Als je ondanks de voorgaande tips toch last zou krijgen van problemen, is het belangrijk om de volgende symptomen tijdig te herkennen:

  1. Toenemende hoofdpijn, duizeligheid en mogelijks flauwvallen.
  2. Verkramping van spieren, met mogelijke stuipen.
  3. Bewustzijnsproblemen, zoals verwardheid, sufheid of zelfs bewusteloosheid.
  4. Het slachtoffer slaagt er niet in om te drinken zonder te braken
  5. De lichaamstemperatuur is boven de 39°C.

Raadpleeg in deze gevallen zeker de Noodcentrale 112.

Meer leren?

Download onze app of volg een opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen.