Minister Geert Bourgeois bedankt vrijwilligers voor de hulpverlening tijdens aanslagen Brussel

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft woensdag in Mechelen enkele hulpverleners van Rode Kruis-Vlaanderen persoonlijk bedankt voor hun bijdrage na de aanslagen van 22 maart. "Namens Vlaanderen wil ik een grote 'dankjewel' zeggen aan iedereen die volledig vrijwillig en als vanzelfsprekend alles liet vallen om de gemeenschap te helpen", zei hij.

Meer dan 400 medewerkers van het Rode Kruis, haast allemaal vrijwilligers, werden afgelopen dinsdag en de dagen nadien ingezet om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. En ook de komende dagen en weken zullen nog heel wat Rode Kruismedewerkers families begeleiden, vooral psychosociaal.

"Wij waren paraat op verschillende vlakken", zegt Jeroen Van Keer, manager dienst interventie van Rode Kruis Vlaanderen. "In eerste instantie door ziekenwagens ter plaatse te brengen en de eerste hulp toe te dienen, later ook bij het begeleiden van families van slachtoffers waarmee we samen met DVI trachten zoveel mogelijk info over mogelijke slachtoffers te verzamelen en de identificatie van dodelijke slachtoffers te vergemakkelijken. Wij staan de families bij tot aan de begrafenis, de eerste lichamen zijn inmiddels vrijgegeven."

Voor Bourgeois was het belangrijk om elk van de hupverleners, ongeacht hun rol in het geheel, persoonlijk te bedanken. "De rol van het Rode Kruis is de afgelopen dagen veel te weinig belicht", aldus Bourgeois. "Er waren heel wat officiële bezoeken aan hulpverleners en ziekenhuizen, maar niet bij Rode Kruis-Vlaanderen. Ik heb een ontzettende waardering voor jullie en wil mijn zeer grote dank uitspreken. Er hebben zich meer vrijwilligers aangeboden dan nodig was, het is helemaal geen vanzelfsprekendheid om alles te laten vallen en jullie te mobiliseren maar toch gebeurt het spontaan. De snelheid waarmee dat gebeurt, is bewonderenswaardig."

De erkenning van de minister-president is belangrijk voor Rode Kruis-Vlaanderen. "We moeten stilstaan bij het leed van de families die bij de aanslagen betrokken waren maar ook dankbaarheid tonen voor de hulpverleners die meteen in actie zijn geschoten", besluit Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Afdelingsverantwoordelijke Hulpdienst Wim Naessens die meewerkte aan de hulpverlening was eveneens aanwezig tijdens de bedanking.