Riemst is Hartveilig

Wat betekent dit voor de inwoners van de Gemeente Riemst.

Door de samenwerking van, de Gemeente Riemst en het Rode Kruis-Riemst werden er AED-toestellen geplaatst door de Gemeente en de inwoners worden opgeleid om deze toestellen te gebruiken.

Ieder jaar worden er minstens 3 opleidingen georganiseerd door onze Rode Kruisafdeling en de bedoeling is dat iedereen tussen 18 en 99 jaar deze opleiding kan volgens. Deze is bovendien volledig gratis.

De opleidingen houden in dat de inwoners, zonder medische achtergrond, een degelijke opleiding krijgen, waarbij de reanimatietechnieken worden aangeleerd en ingeoefend. Wanneer de reanimatie gekend is wordt het AED-toestel toegevoegd aan de opleiding. Na een intensieve opleiding van 3 uren kan iedereen reanimeren met gebruik van het AED-toestel. (foto 7)

Op dit ogenblik hebben wij reeds meer dan 600 inwoners van Riemst opgeleid. Maar natuurlijk moeten dit er veel meer worden. Daar hou het gemeentelijk infoblad 3770 in de gaten, want hier worden de opleidingen aangekondigd. Wie op internet zit kan ook naar onze website https://www.rodekruis.be/afdeling/riemst/, gaan en daar alle data bekijken.

Om in te schrijven voor een bepaalde opleiding kan je steeds terecht bij onze verantwoordelijke vorming:

Albert op GSM nr: 0474/582545 of via vorming@riemst.rodekruis.be

Wat is een AED-toestel ?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Waar staan/hangen alle AED-toestellen in Riemst:

Riemst:          Uitgang Sporthal Riemst:  Reeckerveld 3 in 3770 Riemst

                       

                      Ingang Bibliotheek:  Paenhuisstraat 13 in 3770. Riemst

                        

Valmeer:    Aan zaal “De Bond” :  Bampstraat 8 in 3770 Valmeer

                        

Herderen:     Sporthal Hirtheren: St Jansstraat 8C in 3770 Herderen

                       

Kanne:  Statieplein (thv laadpalen elektrische voertuigen) in 3770 Kanne

                       

Vlijtingen :  Aan het gemeentelijk stratenplanbord Hoek Bilzersteenweg en Allewijstraat in 3770 Vlijtingen

                      

Bovendien hangt er in de cafétaria van de JVGR , Elderenweg 2 in 3770 Millen, eveneens een AED-toestel , dat eigendom is van de club. Deze club is ook een “Hartveilige sportclub” en ook als dusdanig erkend door het Rode Kruis-Vlaanderen. De meeste clubleden en trainers hebben ondertussen ook al een opleiding genoten.

Hoe een AED gebruiken?

                     

Indien jullie weet hebben van andere AED-toestellen in de gemeente, laat het ons weten dan kunnen wij deze opnemen in de lijst van toestellen.

Het zou kunnen dat de Gemeente Riemst nog bijkomende toestellen gaat voorzien, maar tot heden is dit , voor zover wij weten, nog niet gekend waar en wanneer er eventueel bijkomende AED’s komen.

 

WORDEN DEZE TOESTELLEN OOK GEBRUIKT IN NOODGEVALLEN ???????

Hierop kunnen wij volmondig ja zeggen.  Wij weten dat er reeds verschillende toestellen werden gebruikt, helaas kennen wij niet het eindresultaat van een reanimatie.

Bij gebruik en/of storing: Bel aub naar het nummer dat op de kast hangt 

                 

En denk eraan het is beter iets te proberen dan totaal niks. Want als we niets doen, worden de kansen van het slachtoffer bijna tot 0 (nul) herleid.

Daarom zou ik zeggen, volg een opleiding en probeer je familie en vrienden te helpen in noodgevallen. Want zij rekenen op jou.