Eerste Hulp, daar red je levens mee

Iemand in nood helpen lijkt evident. In theorie. In de praktijk zijn er veel mensen die panikeren en niet weten wat te doen. Meteen hulp kunnen bieden, voorkomt vaak erger. Daarom willen we de zelfredzaamheid in Geel en Meerhout verhogen. Zodat iedereen beter in staat is om elkaar te helpen in noodsituaties. Zo kunnen mensen krachtiger, juister en efficiënter reageren om levens te redden van anderen in nood.

Hoe kunnen we je helpen?

Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of een hartinfarct? Via onze opleidingen leer je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je wat je moet doen als er iets gebeurt. Wees gerust, het is makkelijker dan je denkt!

Opleidingen Reanimatie

Onze afdeling organiseert zeer regelmatig opleidingen Reanimatie en Defibrillatie, dit doen we in het kader van het project Hartveilig.

In deze drie uur durende les komen alle facetten van reanimeren aan bod, en wordt voornamelijk ingezet op oefening, zowel mét als zonder de AED (defibrillator). 

Deze opleidingen worden altijd aangekondigd op onze Facebook-pagina. 
Hebt u geen Facebook, of wil u graag een mail ontvangen wanneer er nieuwe lessen gepland worden? 
Stuur dan een mailtje naar vorming@geel.rodekruis.be.

Opleiding Eerste Hulp

Binnen onze afdeling organiseert de discipline Vorming jaarlijkse verschillende gratis opleidingen. Zo organiseert de afdeling minimaal 1x per jaar een volledig gratis cursus Eerste Hulp en de vervolgcursus Helper voor de Geelse en Meerhoutse bevolking. 

De opleiding Eerste Hulp duurt 12 uur en wordt meestal gespreid over 2 lesdagen. De vervolgcursus Helper duurt eveneens 12 uur en wordt dan ook gespreid over 2 dagen gegeven. 

De cursussen worden afgesloten met een examen, behaal je dit examen? Dan krijg je een erkend brevet. 
Deelname aan een examen is nooit verplicht

Levensecht les volgen !

Tijdens onze lessen Eerste Hulp en Helper wordt zoveel mogelijk getracht om de geleerde kennis om te zetten in praktische vaardigheden. Daarom werken we met simulanten die wonden en scenario's levensecht uitbeelden en namaken zodat we zo veel mogelijk kunnen leren. 

Wil je helpen met onze opleidingen?

Om deze opleidingen regelmatig aan te kunnen blijven bieden aan onze bevolking beroepen wij ons op vrijwilligers.

Onze vrijwilligers zijn lesgevers, simulanten en ondersteunende helpers.
Hoe meer gemotiveerde vrijwilligers, hoe meer lessen we kunnen organiseren.

Hieronder is een kort overzicht van de soorten vrijwilligers er actief zijn binnen de discipline Vorming. 

Vrijwilligersfuncties Vorming

Lesgever Eerstehulpverlening

De lesgever Eerstehulpverlening is onze lesgever die de volwaardige cursus Eerste Hulp, en alle themalessen en initatielessen kan verzorgen. Hij of zij is een expert in Eerste Hulp en heeft daarvoor een uitgebreide opleiding afgerond. 

De weg tot lesgever Eerstehulpverlening kan complex zijn, maar we helpen je er graag doorheen. 

Animator Hartveilig

De Animator Hartveilig is een enthousiaste lesgever die de themalessen Reanimeren en Defibrilleren kan verzorgen. Hij of zij is binnen onze afdeling goed getraind in reanimeren en kan deze 3 uur durende les met een team van animatoren en ondersteuners perfect verzorgen.

Heb je een opleiding reanimatie gevolgd? Dan kan je op 1,5 dag opgeleid worden om de lessen Hartveilig - Reanimeren en defibrilleren te geven. Geïnteresseerd? Leuk! Laat het ons weten!

Ongevallensimulant

Simulanten zijn de heilige graal van onze eerste hulp lessen; met hun perfect toegepaste simulatie-technieken, hun inlevingsvermogen, de levensecht gegrimeerde wonden en een gezonde dosis humor zorgen zij ervoor dat in onze lessen geoefend en geleerd kan worden alsof het net echt is.

De simulantenopleiding duurt 10 dagen, maar we hebben deze simulanten kei hard nodig! Op dit moment heeft onze lokale afdeling helaas geen simulanten... Ben jij onze volgende simulant? We horen het héél graag! Stuur ons een mailtje; vorming@geel.rodekruis.be

Ondersteuner

Onze lessen zouden niet mogelijk zijn zonder onze ondersteuners; onze trotste Vorming-vrijwilligers die er mee voor zorgen dat alles in onze lessen geregeld is. Het mee klaarzetten van de koffie voor in de pauze, het klaarmaken van het oefenmateriaal en het mee begeleiden tijdens de oefenmomenten; zonder deze gouden extra handen lopen onze lessen gegarandeerd in het 100! 

Wil jij onze lessen mee ondersteunen? Laat het ons zeker weten!