Internationale Samenwerking

Rode Kruis-Geel-Meerhout maakt deel uit van het Rode Kruis-Vlaanderen, en daarmee het Belgische Rode Kruis. Als Rode Kruis-organisatie maken we deel uit van het wereldwijde netwerk van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen. Via dit netwerk kunnen we wereldwijd effectief en snel helpen.

Binnen Rode Kruis-Geel-Meerhout beschikken we over een vrijwilliger die actief is voor de Dienst Internationale Samenwerking, we vertellen u graag waarvoor deze discipline staat.

Ontwikkelingssamenwerking

Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunt op drie domeinen projecten met wetenschappelijk onderbouwde expertise en financiële steun.

  • Veilig water en sanitair: we helpen bij de uitbouw van goede water- en sanitaire voorzieningen. Dankzij gezondheidspromotie helpen ziektes voorkomen, ook op lange termijn.
  • Eerste hulp: goede eerstehulpopleidingen zijn van levensbelang, zeker in landen waar er niet meteen een dokter of ambulance in de buurt is.
  • Rampenparaatheid: we helpen de schade na rampen te beperken door de bevolking voor te bereiden en weerbaar te maken.

Onze afdelingsvrijwilliger Simon maakt deel uit van een selecte groep gespecialiseerde vrijwilligers die op expertise missies gaat naar ontwikkelingslanden. Hier helpt hij mee de ontwikkeling van eerstehulpopleidingen en rampenparaatheid te verbeteren.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Belgische en Vlaamse overheid, de Europeese Unie en internationale subsidies. 
Rode Kruis-Vlaanderen is internationaal een van de grootste kartrekkers met betrekking tot expertisemissies in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

Projecten van onze Geel-Meerhoutse expertise-vrijwilliger Simon:

First Aid for First Responders - Rwanda 2023

Tijdens deze opleiding werd een training gegeven aan de (ambulance)hulpverleners uit het mooie Rwanda. 

Vanuit heel het land kwamen Rode Kruis-vrijwilligers naar Kigali om daar een training te krijgen over bijgestelde richtlijnen en technieken, maar werden zij door onze trainers ook opnieuw getraind tot Master Trainers! Doordat we inzetten op de training van master trainers, kunnen zij in hun eigen lokale gemeenschappen weer nieuwe trainers opleiden, die dan weer hun eigen vrijwilligers kunnen trainen en bijscholen. 

Zo helpen we mee aan het zelfstandig maken van Rode Kruis-organisaties in ontwikkelingslanden en het verbeteren van hun kennis en kunde. 

Blood Donor Recruitment training - eSwatini 2024

Dit was de eerste pilot-missie in het kader van een BDR-training. In verschillende landen waar wij als Rode Kruis-Vlaanderen samenwerkingsverbanden mee hebben, heerst er een groot tekort aan de bloedvoorraad. 

Deze training had als 2-ledig doel om het donatieproces te optimaliseren, alsook om Blood donor recruiters op te leiden. Na het opleiden van de recruiters, werd een training-of-trainers gegeven. Hiermee kunnen zij zelf ook blood donor recruiters gaan opleiden zodat mensen in eSwatini (vroeger: Swaziland) meer gemobiliseerd en geïnformeerd worden over bloeddonaties.

First Aid Blended Learning - Oeganda 2024

Deze missie had betrekking op het FABL-project. In Afrikaanse landen duurt een basis EHBO-opleiding vaak 3 tot 5 dagen. Dit komt doordat zij op veel meer voorbereid moeten zijn dan in België, en ook veel meer zaken zelf moeten kunnen ondervangen gezien niet overal ambulances (tijdig) beschikbaar zijn. Denk hierbij aan het ondersteunen bij een bevalling, het spalken van gebroken benen, het vervoeren van slachtoffers, ... 

Een 5 daagse training vraagt veel van de bevolking; zij zijn dan 5 dagen niet in staat om te werken en inkomsten voor hun gezin te voorzien of op het land te werken voor voedsel. 
Daarom werd er een app ontwikkeld, de FABL app! 

Met de FABL app kan de bevolking online, en op eigen tempo, alle theorie van de eerste hulpopleiding doorlopen. Nadat zij de theorie hebben voldaan volgen zij een eendaagse praktische training. 

Deze missie had als doel om deze app in Oeganda te introduceren en de eerste 12 eerste hulp-trainers op te leiden in het gebruik en implementeren van deze app. 

First Aid for Road Traffic Incidents - Rwanda 2024

Rwanda is een land met een gelijke groote aan België, echter wonen er in de drukke hoofdstad Kigali maar liefst +1,7 miljoen mensen!

Met het drukke verkeer komen verkeersaccident zeer vaak voor, Rwanda  is gekend als een van de gevaarlijkste landen voor zwakke weggebruikers. 

Daarom werd de opleiding First Aid for Road Traffic Incidents (FARTI) gemaakt, gebaseerd op het bestaande boek Basic First Aid for Africa, van Rode Kruis-Vlaanderen. Deze missie trainde 12 instructeurs tot FARTI-instructeurs waarna zij aan de slag kunnen om de bevolking te trainen. Het doelpubliek zijn met name motor- en taxichauffeurs, politiediensten en anderen geïnteresseerden. 

 

Noodhulp

Bij een ramp kan het lokale Rode Kruis internationale hulp inroepen via het wereldwijde Rode Kruis-netwerk.

Rode Kruis-Vlaanderen biedt financiële steun, zorgt voor de aankoop en/of transport van hulpgoederen, of stuurt zelfs een speciaal interventieteam ter plaatse dat deel uitmaakt van het internationale netwerk van ERU's (Emergency Response Units).
Uw steun aan Rode Kruis-Geel-Meerhout wordt in het geval van een ramp ook aan deze noodhulp geschonken. 

Rwanda FAFR ToMT 2024