Over onze afdeling

Rode Kruisafdeling Westerlo heeft een lange geschiedenis achter de rug. Reeds 100 jaar is het Rode Kruis actief in de gemeente Westerlo. De laatste jaren wordt het steeds moeilijker om de nodige vrijwilligers te vinden en te behouden. Deze mensen zijn echter noodzakelijk om de afdeling draaiende te houden.

Vanaf de 1e wereldoorlog in 1914 werd onder leiding van dokter Prosper Maes uit Tongerlo en onder toezicht van de bezetter en prins Charles de Merode, de verzorging van de gewonden, zowel soldaten als burgers, toevertrouwd. Dokter Maes oefende zijn functie als arts en burgemeester uit met de Rode Kruis armband. Na de 1e wereldoorlog werd dit verdergezet met hulp van bereidwillige burgers van Westerlo en omstreken. Zij hielden zich vooral bezig met voedselhulp en het terug naar huis brengen van vluchtelingen en soldaten, maar ook met de correspondentie met Rode Kruis België.

In de oprichtingsakte van 6 januari 1940 was er voor het eerst sprake van afdeling Tongerlo. Het werkgebied bestond in 1944 uit Tongerlo, Westerlo, Zoerle-Parwijs, Herselt, Varendonk, Veerle, Morkhoven en Oevel en vanaf 1947 veranderde de naam in afdeling Westerlo-Tongerlo. Vanaf 1949 breidde dit werkgebied uit met Houtvenne, Vorst-Kempen, Westmeerbeek, Hulshout, Ramsel, Eindhout, Voortkapel en Heultje en sprak men van Rode Kruis gewest Westerlo. Sinds 1969 bestaat het werkgebied van afdeling Westerlo uit Westerlo-Centrum, Tongerlo, Oosterwijk, Voortkapel en Zoerle-Parwijs.

Afdeling Westerlo heeft altijd zijn financiële middelen, die hoofdzakelijk bestaan uit giften van de bevolking van Westerlo, voor de eigen burgers gebruikt en doet dat nog steeds.

Gedurende de jaren 50, 60, 70 en 80 bestond de afdeling uit meer dan 50 vrijwilligers. We hebben nadien gemerkt dat vrijwilligers vinden niet vanzelfsprekend is en zijn gezakt naar een 20 vrijwilligers. Momenteel is de afdeling opnieuw aan het groeien en hebben we een 35-tal actieve vrijwilligers. Wil je graag deel uitmaken van deze enthousiaste bende? Laat het ons zeker weten!