Eerste hulp bij verslikking

Pasen, een tijd van vrolijkheid en chocolade-eieren, maar pas op! Het is niet allemaal zoetigheid en plezier als je je verslikt in een paaseitje. In dit nieuwsbericht duiken we in de wereld van eerste hulp bij verslikking, speciaal voor de paasperiode. We bespreken de do's en don'ts van wat te doen als een chocolade-ei in de luchtweg gaat. Dus voordat je jouw tanden zet in die verleidelijke chocolade, lees verder en wees voorbereid op een veilig en vrolijk Pasen!

Wat is verstikking?

Bij een verslikking komt voedsel, drank of een voorwerp terecht in de luchtweg. Het lichaam probeert dit probleem zelf op te lossen door te hoesten. In vele gevallen wordt het voorwerp zo vanzelf verwijderd. We spreken dan over een lichte verslikking. Soms kan een brok voedsel of een voorwerp de luchtweg helemaal afsluiten. In dit geval spreken we over een ernstige verslikking. Ademen wordt dan moeilijk of zelfs onmogelijk. Dat is een levensbedreigende situatie die onmiddellijke actie vereist.

Wat kan je doen?

Vraag het slachtoffer “Heb je je verslikt?”. Uit de reacties kan je opmaken of er nog lucht langs het voorwerp kan.

  • Als het slachtoffer nog spreekt, hoest, huilt of ademt, dan gaat het om een lichte verslikking. Moedig het slachtoffer dan aan om te hoesten. Blijf controleren tot het slachtoffer opnieuw normaal ademt. 
  • Kan het slachtoffer niet meer praten, hoesten, huilen of ademen en maakt het hoestbewegingen zonder geluid? Word het hoofd blauw, of vermindert geleidelijk het bewustzijn? Dan gaat om een ernstige verslikking. Sla vijf keer snel na elkaar op de rug. Ga daarvoor aan de zijkant van het slachtoffer staan, iets aan de achterkant. Ondersteun met een hand de borstkas en laat het slachtoffer vooroverbuigen. Sla stevig met de hiel van je hand tussen de schouderbladen.
  • Helpt dat niet? Geef dan tot 5 buikstoten. Ga achter het slachtoffer staan en breng je beide armen rond het bovenste deel van de buik. Laat het slachtoffer voorover leunen. Plaats een vuist op het bovenste deel van de buik. Trek met je andere hand de vuist krachtig naar jezelf en naar boven toe.
  • Is de blokkering van de luchtweg nog niet opgelost? Blijf dan 5 slagen op de rug afwisselen met 5 buikstoten.

 

Belangrijke tip!

Raadpleeg een arts als het slachtoffer blijft hoesten, moeilijk kan slikken of het gevoel heeft dat er iets in zijn keel zit na een lichte verslikking. Ook als je buikstoten hebt gegeven, verwijs je een slachtoffer steeds naar een arts, want deze kunnen ernstige beschadigingen veroorzaken.

Alarmeer de hulpdiensten via het telefoonnummer 112 als het slachtoffer het bewustzijn verliest. Als hij niet meer reageert en bewusteloos wordt, leg hem dan voorzichtig op de grond en start de reanimatie.

Meer weten of eerste hulp leren?

Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen of download de app eerste hulp. Je vindt alle info hier.