1 jaar conflict in Soedan: zo helpt Rode Kruis-Vlaanderen

Het conflict in Soedan, dat nu al een jaar woedt, heeft een hoge tol geëist van de bevolking. 8,2 miljoen mensen zijn op de vlucht, waarvan 6,5 miljoen intern ontheemd zijn en 1,76 miljoen mensen hun toevlucht hebben gezocht in andere landen, voornamelijk Tsjaad, Egypte, Zuid-Soedan en Ethiopië. Deze situatie wordt nog verergerd door de reeds bestaande uitdagingen waarmee Soedan wordt geconfronteerd, waaronder economische instabiliteit, klimaatverandering en aanhoudende droogte, waardoor 24,8 miljoen mensen dringend nood hebben aan humanitaire hulp.

Volgens recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampen 18 miljoen mensen met voedseltekorten, waarvan 5 miljoen het risico lopen op ondervoeding. Vooral jonge kinderen zijn het grote slachtoffer, waarbij 1 op 7 kinderen acuut ondervoed is. Bovendien heeft het aanhoudende geweld een groot deel van de medische faciliteiten vernietigd of stilgelegd, wat de humanitaire crisis nog verder verergert. Het aantal gevallen van cholera in de regio neemt toe als gevolg van een gebrek aan schoon water, zeep, toiletten en choleravaccins.

De Soedanese Rode Halve Maan (SRCS) werkt samen met het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) en negen andere nationale zusterverenigingen om mensen te helpen die getroffen zijn door het aanhoudende conflict. Via deze samenwerking zijn meer dan 19.562 voedselpakketten uitgedeeld, kregen 47.180 mensen toegang tot proper water en werd onderdak geboden aan 3.316 gezinnen. Hiernaast spelen zij ook een belangrijke rol bij het verlenen van essentiële medische hulp aan ziekenhuizen.

De aanwezigheid van naburige nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen in de grensgebieden is van cruciaal belang. Zij bemannen daar humanitaire servicepunten om zo essentiële diensten zoals eerste hulp en psychosociale steun te bieden aan ontheemden. Al 450.000 mensen werden hierdoor geholpen.

Zo helpt Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen heeft uit haar noodhulpfonds een bedrag van € 150.000 toegewezen om de hulpinspanningen van de Soedanese Rode Halve Maan te ondersteunen. De activiteiten omvatten voornamelijk eerste hulp en medische zorg, de distributie van voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden. Daarnaast roepen we op tot naleving en respect voor het Internationaal Humanitair Recht. Omdat de schrijnende situatie in Soedan onderbelicht blijft roept Rode Kruis-Vlaanderen ook op tot aandacht voor deze humanitaire ramp.

Warme oproep

Wie de slachtoffers in Soedan wil steunen, kan dit doen via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding “Soedan".

© SRCS