PIT Tielt - 112

Tot midden de jaren ‘80 werd de ziekenwagen – bekend als “de 900” – gedurende een kwarteeuw uitgebaat door de Tieltse familie Beggia. Op 12 mei 1986 werd de uitbating van de dienst ‘900’ overgenomen door het Rode Kruis Tielt. De permanentie werd uitgevoerd door talrijke vrijwilligers van de Tieltse Rode-Kruisafdeling, dit in samenwerking met het Sint-Andriesziekenhuis.

Eind 1987 kwam een naamsverandering tot stand, de 900 werd plots de 100. Nog even later werd die dan weer omgedoopt tot de 112. Midden 2001 werd een tweede 100-wagen operationeel. Die werd eveneens volledig bemand door vrijwilligers van het Tieltse Rode Kruis. De wagen kende drukke werkjaren, maar door omstandigheden werd beslist om ‘Tielt 2’ toch uit dienst te halen. In juni 2019 werd er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen het Sint-Andriesziekenhuis en het Rode Kruis. Daarbij stond onder meer een financiële inbreng van de omliggende steden en gemeenten, bediend door de 112 Tielt, voorop. Daarnaast werd geïnvesteerd in nieuwe vrijwilligers, om zodoende de continuïteit van de dienstverlening verder te kunnen uitbouwen. 

Na bijna 37 dienstjaren aan de plaatselijke bevolking slaat het verhaal 112 Tielt een bladzijde om. Sinds 1 april 2023 werd de opstart van ‘PIT Tielt’ bewerkstelligd.

Wat is een PIT?

Het PIT (paramedical intervention team – paramedisch interventieteam) is een hulpmiddel in de zorgketen buiten het ziekenhuis. Het houdt het midden tussen een ambulance en een MUG (Mobiele Urgentie Groep), en heeft tot doel het aanbod inzake medisch vervoer uit te breiden.

Het betreft dringende medische situaties die levens- of orgaanbedreigend kunnen worden.
De MUG daarentegen komt ter plaatse bij zeer ernstige incidenten met onmiddellijk levens- of orgaanbedreigende
situaties.

Wanneer wordt een PIT uitgestuurd?

Het PIT wordt door de hulpcentrale uitgestuurd op basis van criteria die opgenomen zijn in de Belgische Handleiding voor de Medische Regulatie. Het kan tussenkomen voor opdrachten die hem worden toevertrouwd, maar ook wanneer de MUG niet beschikbaar is. Het PIT wordt dan uitgestuurd als «buffer».

Wie zijn de gezondheidswerkers in een PIT?

De bemanning is samengesteld uit een ervaren (vrijwilliger)-ambulancier en een spoedverpleegkundige. Dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.

Hoe is een PIT samengesteld?

Naast het basismateriaal voor een ambulance moet de PIT-ambulance al het materiaal bevatten dat nodig is voor de uitvoering van de inhoud van de Federale Handleiding van de standing orders, een handleiding die aangepast is volgens de specifieke kenmerken van elke site. Dat materiaal maakt een aangepaste en specifieke opvang door de verpleegkundige mogelijk. Het PIT-verhaal startte met een splinternieuwe ziekenwagen, uitgerust volgens de laatste wettelijke voorschriften. 

Met dit sterke partnership zetten Rode Kruis Tielt en het Sint-Andriesziekenhuis hun schouders nog steviger onder de Dringende Medische Hulpverlening in de ruime Tieltse regio en wordt de huidige samenwerking hierbij nog versterkt.

Coördinator PIT Tielt

Stefan Lambert

Brouwerijstraat 58, 8750 Wingene
T: 0491 35 89 27