Blaren vermijden tijdens het wandelen
In augustus staan traditiegetrouw meer dan 10.000 wandelaars klaar om deel te nemen aan de Dodentocht. Ook een 300-tal vrijwilligers smeert dan de benen in om 24u lang eerste hulp te bieden aan deelnemers die het moeilijk hebben. Door de coronacrisis en de bijhorende veiligheidsmaatregelen gaat ook dit event niet door, maar werd wel gezorgd voor een alternatief: de 100km Covid Challenge. Neem je hieraan deel of heb je tijdens de lockdown het goede voornemen gemaakt om wat vaker te gaan wandelen? Dan komen onze (preventieve) tips om onder andere blaren te vermijden zeker van pas.
Wat zijn blaren?
Door wrijving ontstaat er een vochtblaar op je voet. Door diezelfde wrijving zijn blaren vaak hinderlijk én bestaat de kans dat ze spontaan scheuren. Heb je geen last van de blaar? Laat hem dan intact. Tijdens langere wandelingen is de kans echter groot dat de blaar gaat scheuren in je schoen en dan prik je de blaar beter open.
Hoe voorkom je blaren?
- Maak niet meteen een lange wandeling met nieuwe schoenen! Loop ze eerst voldoende in voor je kilometers begint te vreten.
- Veel kilometers voor de boeg?
- Verklein de kans op blaren door eerst een dunne sok aan te trekken en daarboven een dikke wollen sok.
- Ook het dragen van sokken in polyester vermindert de kans op blaren.
- Neem dan zeker ook iets mee om te drinken onderweg.
- Probeer natte schoenen en sokken zoveel mogelijk te vermijden tijdens het wandelen.
- Hou anderhalve meter afstand van andere wandelaars, lopers, … die niet tot je bubbel behoren.
- Download onze app ‘Eerste hulp – Rode Kruis’, zo weet je meteen wat te doen bij ongemakken tijdens of na het wandelen.
Toch last van blaren?
Tijdens langere wandelingen is de kans groot dat de blaar gaat scheuren in je schoen en prik je de blaar beter open om de kans op infectie te verminderen.