
Eerste hulp bij voedselvergiftiging
Het is mogelijk dat je ziek wordt door het eten of drinken van slecht of bedorven voedsel. Na opname van besmette voedingsmiddelen zal een deel van de micro-organismen door het maagzuur gedood worden, maar een ander deel zal de darm bereiken en kan een infectie veroorzaken. Een voedselvergiftiging kan optreden meteen na een slechte maaltijd tot enkele weken erna.
Hoe merk je een voedselvergiftiging op?
- Je kan uit de omstandigheden afleiden dat het gaat om een voedselvergiftiging.
- Gevoel van misselijkheid en braken.
- Buikkrampen die gepaard gaan met diarree.
- Hoofdpijn en soms koorts.
Soms wordt een voedselvergiftiging verward met een infectie (bijvoorbeel buikgriep). Zeker in het begin is moeilijk een verschil te maken.
Dit doe je bij een voedselvergiftiging


1
Zorg voor je veiligheid als je iemand verzorgt.
Trek wegwerphandschoenen aan om te vermijden dat je zelf besmet wordt.
2
Drink voldoende om uitdroging te vermijden.
3
Verleen eerste hulp naargelang de klachten:
4
Raadpleeg een arts als:
- de situatie ernstig is, bijvoorbeeld bij hoge koorts, bloederige of slijmerige diarree of uitdrogingsverschijnselen;
- het slachtoffer een baby of oudere persoon is;
- als de situatie niet verbetert;
- je twijfelt.